Foto: iz javnih virov
Zdi se, da so enako koristne, vendar se v eni od njih skriva večkrat več omega-3.
Na mizi sta priljubljena losos in tuna. Zdi se, da sta enako zdravi, vendar ena od njiju skriva mnogokrat več omega-3. O tem poroča spletna stran Verywell health.
Kje je največ maščobnih kislin omega-3?
Losos vsebuje 1,83 g maščobnih kislin omega-3 na porcijo, tuna pa 0,1 g.
Nacionalni inštitut za zdravje ZDA poroča, da so maščobne kisline omega-3 nujno potrebne za zdravje in lahko podpirajo kognitivne funkcije, zdravje srca in drugo, če jih uživamo kot del uravnotežene prehrane. Odrasle ženske potrebujejo 1,1 g omega-3 na dan, moški pa 1,6 g.
Obstaja več vrst maščobnih kislin omega-3, zlasti:
- alfa-linolenska kislina (ALA) – podpira zdravje srca
- dokozaheksaenojska kislina (DHA) – podpira zdravje možganov in oči
- eikozapentaenojska kislina (EPA) – podpira zdravje srca in možganov, zmanjšuje vnetja in spodbuja splošno zdravje
Maščobnih kislin omega-3 telo ne proizvaja naravno, zato je pomembno, da jih vključite v svojo prehrano. Ob rednem uživanju prinašajo naslednje koristi za zdravje:
- zmanjšujejo tveganje za bolezni srca in ožilja
- prispevajo k razvoju možganov in oči ploda med nosečnostjo
- preprečujejo nekatere vrste raka
- podpora kognitivnega zdravja
- lahko olajša simptome revmatoidnega artritisa
Sveža tuna vsebuje veliko živega srebra
Na vsebnost živega srebra lahko vplivajo kraji, kjer ribe gojijo, lovijo, skladiščijo in pakirajo. Na splošno so gojene vrste zaradi strogo nadzorovanega okolja najbolj varne.
Pri izbiri vrst morske hrane in kraja, kjer jo kupujete, upoštevajte vsebnost živega srebra:
- gojeni losos – 18,1 µg/kg
- divji losos – 56,3 µg/kg
- sveža tuna – 340 µg/kg
- tun v konzervi – 77 µg/kg
Pomemben dejavnik pri uživanju rib so tudi preference:
- Losos – ima maslen, rahlo sladek okus in nežno teksturo. Njegova lahka in nežna tekstura je najprimernejša za pečenje, kuhanje ali pečenje v žaru.
- Tun ima mesnat okus in gosto, čvrsto teksturo. Primerna je za skoraj vse načine kuhanja, od peke na žaru do pečenja.
