Najhujša živila in pijače, ki se jih je treba izogibati pri luskavici

Predelano meso, kot so hot dogi in piščančji koščki, vsebuje veliko sestavin, ki lahko povzročijo vnetje.

Pri luskavici ni pomembno le zdravljenje, temveč tudi prehrana. Nekatera živila in pijače lahko povečajo vnetje, sprožijo izbruhe in upočasnijo celjenje kože. Med najbolj tveganimi so alkohol, mastno rdeče meso in predelana živila. O tem poroča spletna stran Eating well (Dobro prehranjevanje).

Ocvrte jedi

Po podatkih revije Journal of Investigative Dermatology vsebujejo ocvrte jedi pogosto veliko nasičenih maščob in transmaščob ter lahko povzročijo poslabšanje pri ljudeh z luskavico. Te maščobe povečujejo raven “slabega” holesterola v krvi in obstaja povezava med presežkom telesne maščobe in simptomi luskavice.

Poleg tega se pri cvrtju nekaterih živil tvorijo tudi spojine, imenovane končni produkti glikacije, ki lahko sprožijo poslabšanje luskavice.

Predelano meso

Predelano meso, kot so hot dogi in piščančji koščki, vsebuje veliko sestavin, ki lahko povzročajo vnetja.

Deli meso ali katero koli predelano meso lahko vsebuje več nasičenih maščob in transmaščob. Na tem seznamu sta tudi klobasa in slanina. Poleg tega morate biti previdni pri priljubljenih prigrizkih, kot je surova govedina.

Nasičene maščobe v teh živilih lahko spodbujajo razrast keratinocitov in nastanek rdečih luskinastih madežev.

Alkohol

Na spletnem mestu Dovepress je navedeno, da alkohol z vplivom na lipidno sestavo kožne pregrade izzove in poveča vnetje. Pri ljudeh z luskavico lahko uživanje alkohola podvoji tveganje za razvoj nealkoholne zamaščene bolezni jeter.

Alkohol zmanjšuje imunski nadzor, kar lahko prispeva k pogostejšim poslabšanjem. Pitje prav tako oslabi učinke zdravil in poveča tveganje za toksičnost jeter.

Poleg tega je alkohol pogosto povezan s slabo prehrano in stresom, kar prav tako poslabša stanje kože.

Sladke pijače

Gazirane pijače in sladki čaj lahko negativno vplivajo na raven sladkorja v krvi, kar lahko povzroči sproščanje pro-vnetnih citokinov. To lahko sčasoma poslabša simptome luskavice in oteži nadzor nad poslabšanji.

Prekomerno uživanje sladkorja lahko zmanjša tudi zdravstvene koristi maščobnih kislin omega-3, ki pomagajo preprečevati vnetja in ohranjati zdravo kožo.

Prehrana pri luskavici

Prehrana pri luskavici je pomemben dejavnik, ki lahko olajša potek bolezni, zmanjša vnetje in pogostost ponovitev bolezni. Prednost je treba dati naslednjim živilom:

  • poudarek na maščobnih kislinah omega-3 – prehrana, bogata z maščobnimi kislinami omega-3 in drugimi protivnetnimi živili, lahko pomaga zmanjšati simptome luskavice. Sem spadajo mastne ribe, kot so losos, skuša in sardine.
  • vlaknine – velja se držati mediteranske prehrane, ki je naravno bogata z zelenjavo, sadjem, stročnicami, ribami in oljčnim oljem.
  • Fermentirana živila – kimči, kislo zelje in miso so odlični za zdravje črevesja. Zdrav črevesni mikrobiom lahko pomaga uravnavati vnetja in podpira vaš imunski sistem.
  • Jemanje dodatkov vitamina D – to je lahko koristno, zlasti za tiste, ki jim ga morda primanjkuje, saj so nižje ravni povezane s poslabšanjem luskavice.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Najboljši nasveti in življenjski triki