Foto: iz javnih virov
Študije kažejo, da lahko prehrana z veliko vlaknin, zlasti topnih, zniža skupni holesterol.
Črni fižol pomaga zmanjšati raven “slabega” holesterola v krvi. Zaradi visoke vsebnosti topnih vlaknin in antioksidantov je lahko ta fižolov izdelek naravno sredstvo za preprečevanje bolezni srca in ožilja. O tem poroča spletna stran Eating well.
Kako črni fižol vpliva na holesterol
Bogati z vlakninami
Študije kažejo, da lahko prehrana z veliko vlaknin, zlasti topnih, zniža skupni holesterol.
Ena skodelica kuhanega črnega fižola vsebuje 15 g vlaknin ali približno 54 % priporočenega dnevnega vnosa. Ker večina ljudi ne dobi dovolj vlaknin, je dodajanje črnega fižola v prehrano enostaven in priročen način za zadovoljitev potreb.
Brez nasičenih maščob
Po podatkih ameriškega ministrstva za kmetijstvo vsebuje črni fižol zelo malo skupnih maščob in nobenih nasičenih maščob, zato je odlična izbira za zdravo prehrano srca.
Prehranjevalne navade z nizko vsebnostjo nasičenih maščob so povezane z manjšim tveganjem za visok holesterol in bolezni srca.
Ameriško združenje za srce priporoča omejitev vnosa nasičenih maščob na največ 6 % vseh kalorij, zlasti pri ljudeh z boleznimi srca ali visokim holesterolom. Za osebo, ki se prehranjuje z 2000 kalorijami, to pomeni približno 13 g na dan.
Če je črni fižol glavna sestavina vaših obrokov, lahko izkoristite vlaknine, kompleksne ogljikove hidrate in beljakovine, ne da bi dodali dodatne nasičene maščobe.
Rastlinske beljakovine
Tudi črni fižol je odličen vir beljakovin, saj vsebuje 15 g na skodelico. Z zamenjavo živalskih beljakovin z rastlinskimi lahko ohranjamo zdravo raven holesterola.
Vsebuje odporen škrob
Takšen fižol vsebuje tudi odporni škrob, vrsto prebiotika, ki je povezan z nižjo ravnijo holesterola. Zdrav črevesni mikrobiom je povezan z nižjim holesterolom in boljšim zdravjem srca.
Rezistentni škrob hrani koristne bakterije, ki proizvajajo stranske produkte, kot so kratkoverižne maščobne kisline, ki lahko zmanjšajo proizvodnjo holesterola v jetrih in pomagajo znižati splošno raven holesterola.
Kako dodati črni fižol v prehrano
Poleg tega, da je črni fižol bogat s hranilnimi snovmi, ki podpirajo zdravo raven holesterola, je priročen in vsestranski. Ne glede na to, ali ga kupite posušenega ali konzerviranega, ga je enostavno vključiti v vsako prehrano.
Konzerviran fižol je treba preprosto odpreti, sprati s hladno vodo, da se zmanjša vsebnost natrija, in ga dodati kateri koli jedi. Če imate raje posušen fižol, ga pripravite vnaprej. Tako boste lahko nadzorovali vsebnost natrija in ga začinili z najljubšimi zelišči in začimbami.
