Povečajte vnos probiotikov s temi živili, da se boste počutili bolje
Črevesni mikrobiom ima ključno vlogo pri zdravju telesa, saj pomaga krepiti odpornost, izboljšati delovanje možganov, izboljšati prebavo in preprečevati kronične bolezni. Zdravje črevesja lahko izboljšamo na več načinov, med drugim z uživanjem protivnetnih živil, živil z visoko vsebnostjo vlaknin in probiotikov.
“Probiotiki so žive ‘prijazne’ bakterije, ki podpirajo zdrave mikrobe, ki že živijo v črevesju. Tako pomagajo krepiti in ohranjati ravnovesje v mikrobiomu,” je strokovnjakinjo za prehrano in dietetičarko Samino Kalla navedel portal Real Simple.
Študije so pokazale tudi, da imajo ti mikrobi sami po sebi koristi za zdravje.
“Probiotiki lahko spodbujajo absorpcijo hranil, pomagajo uravnavati razpoloženje in zmanjšujejo vnetja,” dodaja strokovnjakinja za prehrano Yasi Ansari.
Med najbolj razširjenimi živili, bogatimi s probiotiki, je jogurt kot okusna in vsestranska sestavina na prvem mestu. Vendar pa ni edina možnost za povečanje uživanja probiotikov.
Kimči
“Fermentirana korejska zelenjava, znana tudi kot kimči, je lahko okusen in vsestranski probiotični dodatek k prehrani. Majhna količina tega izdelka vsebuje veliko koristnih bakterij in je polnega okusa,” pravi strokovnjakinja za prehrano Jennifer Wagner.
Poleg tega ima kimči številne druge koristi za zdravje.
“Kimči vsebuje probiotike ter antioksidante in druga hranila, kot sta vitamina C in A,” pravi Kallu.
Omenjeno je, da lahko ta slan prigrizek podpira imunski sistem, zdravje oči in črevesja.
Kombuča
“Kombuča vsebuje koristne mikroorganizme, vendar se količina lahko razlikuje glede na način shranjevanja in priprave,” je poudaril Ansari.
Kljub temu je kombuča z nizko vsebnostjo sladkorja, shranjena v hladilniku, lahko okusen način, da v prehrano vključite več koristnih bakterij ter protivnetnih antioksidantov in rastlinskih spojin iz čaja, iz katerega je narejena.
Miso pasta
“Miso je fermentirana pasta, običajno izdelana iz sojinih zrn, ki se tradicionalno uporablja v japonskih jedeh. Zaradi procesa fermentacije je bogata s probiotiki, ki pospešujejo prebavo, ima bogat okus in je dober vir mineralov, kot sta mangan in cink,” pojasnjuje Kallu.
To pomeni, da lahko miso krepi kosti, zobe in odpornost.
Skuta
“Pol skodelice skute vsebuje približno 12 gramov beljakovin,” pravi Kallu.
Je tudi dober vir kalcija, fosforja in vitaminov skupine B, ki podpirajo zdravje kosti in spodbujajo energijsko presnovo v telesu.
Kefir
“Kefir je slan napitek, ki je nekoliko gostejši od mleka, vendar ne tako gost kot jogurt. Ta poceni pijača, bogata s probiotiki, je bila preučena ne le zaradi dolgega seznama koristnih bakterij, ki spodbujajo zdravje črevesja. Znižuje tudi holesterol in ima protivnetne lastnosti,” je prepričan Wagner.
Kefir kot mlečni izdelek vsebuje tudi veliko enakih hranilnih snovi kot skuta, ki podpirajo zdravje kosti in presnovo.
Kislo zelje
“Za razliko od surovega zelja proces fermentacije, ki poteka pri kislem zelju, pozitivno vpliva na njegovo hranilno vrednost, kar je dobro za zdravje črevesja,” pojasnjuje Kallu.
To kislo zelje vsebuje tudi vlaknine, vitamin C, vitamin K, vitamine skupine B, železo in kalij, ki podpirajo zdravje imunskega sistema, kosti, presnove in krvi.
Natto
Natto je fermentiran sojin izdelek, ki se pogosto uporablja v azijski kuhinji in je bogat z beljakovinami, mikrohranili in antioksidanti, ki podpirajo zdravje tkiv, odpornost in presnovo.
