Ponev z neprijemljivo prevleko je zasnovana za nizke do srednje temperature
Ponev z nelepljivo prevleko je nepogrešljiv pripomoček v kuhinji, vendar ima svoje omejitve. Medtem ko je odlična za pripravo občutljivih jedi, kot so jajca in palačinke, lahko uniči druge jedi in ni primerna za nekatere tehnike kuhanja, piše cnet.com. Kuharski mojster Richard LaMarita je naštel 5 jedi, za katere ponev z nelepljivo površino ni najboljša izbira.
1. večina mesa in rib
V ponvi, ki se ne prijema, je skoraj nemogoče doseči dobro skorjico na zrezku, svinjskih kotletih, piščancu ali ribi. Ponev z neprijemljivo prevleko ni namenjena visokim temperaturam, ki so potrebne za želeno skorjico, njena površina pa zaradi prevleke na ponvi ni namenjena ustvarjanju te skorjice.
2. večina zelenjave
Tako kot meso tudi zelenjava potrebuje malo pečenja za najboljši okus, tega pa ne morete doseči v ponvi z neprijemljivo površino. Za bučke, korenje, čebulo, šparglje in blitvo je najboljša ponev iz nerjavečega jekla ali litega železa.
3. Živila za karamelizacijo
Za to ni primerna ponev z nelepljivo površino. Na njeni površini ni dovolj toplote. Bolje je uporabiti litoželezno ponev ali ponev iz nerjavečega jekla.4. Kisla živila
Visoko kisla živila, kot so paradižnik in omake na osnovi vina ali kisa, lahko razjedajo površino ponve z nelepljivo prevleko.
“Ratatouille je jed, ki je ne bi pripravila v ponvi, ki se ne prijema,” pravi LaMarita. “Kisline v tem in drugih receptih sčasoma razjedajo občutljivo neprijemljivo površino.”
5. Pečenke, juhe, omake
Recepti, ki zahtevajo stalno mešanje ali stepanje, niso primerni za ponve z nelepljivo površino, saj lahko hitro obrabijo površino.
“Opazila sem, da se neprijemljivi premazi sčasoma obrabijo tudi ob pravilni uporabi, zakaj bi torej pospeševali ta proces?” ugotavlja LaMarita.
