Japonski strokovnjak za prehrano svetuje 5 vrst sadja za krepitev odpornosti pred hladnim vremenom

Foto: iz javnih virov

Teh pet vrst sadja je odličnih za spopadanje z izzivi in krepitev imunskega sistema v zimski sezoni.

Sadje je eno najmočnejših orodij za ohranjanje zdravja in dolgoživosti. Japonska strokovnjakinja za prehrano Michiko Tomioka je zapisala, da ima rada vse sadje, vendar jih priporoča pet, ki jih je treba imeti vedno pri roki za močan imunski sistem, piše CNBC.

1. Jabolka

Bogata so z vitaminom C, vlakninami, kalijem in polifenoli. Vsebujejo tudi prebiotike in probiotike, ki podpirajo zdravje črevesja, ki je tesno povezano z delovanjem možganov in odpornostjo. Strokovnjak za prehrano svetuje, da jabolka jeste z olupkom.

2. Citrusi

Bogati so z vitamini C, A, folno kislino ter kalijem in vlakninami.

Bogate so tudi s flavonoidi in karotenoidi, antioksidanti, ki ščitijo celice in podpirajo imunski sistem. Vitamin C izboljšuje tudi absorpcijo železa iz rastlinskih živil.

“Jejte celo sadje, ne le sok. Pomarančni sok ima malo vlaknin in lahko povzroči porast sladkorja v krvi,” nam je povedal Tomioka in dodal, da večina ljudi olupek zavrže, vendar v resnici vsebuje veliko folne kisline, riboflavina, tiamina in kalcija.

3. jagodičevje

Jagode, borovnice, robide, maline, brusnice ali goji jagode imajo malo kalorij, a so bogate z vitamini, vlakninami in močnimi antioksidanti, kot so antocianini.

Zlasti borovnice so znane po svojih koristnih učinkih na zdravje možganov in srca, goji jagode pa so bogate z betakarotenom in podpirajo zdravje oči.

“Jem jih sveže v sezoni. Zamrznjene jagode so odlične za smoothije,” priporoča strokovnjakinja za prehrano.

4. persimone

Persimone so bogate z vitaminoma A in C, vlakninami (topnimi in netopnimi), kalijem in polifenoli, kot so tanini in flavonoidi. Študije so pokazale, da pomaga pri uravnavanju holesterola in krvnega tlaka ter izboljšuje zdravje oči in kože.

5. Fige

Fige so bogate z vlakninami, vitamini, minerali in fitoestrogeni, ki podpirajo zdravje žensk. Vsebujejo tudi ficin, encim, ki pomaga pri prebavi beljakovin, zato so fige idealen prigrizek po obroku. Druge koristi fig za zdravje vključujejo uravnavanje ravni holesterola in zmanjševanje vnetij.

Na splošno je japonski strokovnjak za prehrano svetoval, da je treba ceniti sezonsko raznolikost. “Različno sadje vsebuje različna hranila. Poskušajte jesti lokalne, sezonske pridelke, kadar koli je to mogoče. Je bolj svež, okusen in zdrav,” je pojasnila.

Opozorila je, da je pomembno jesti celo sadje. Strokovnjakinja je tudi svetovala, da si za pravilo postavite vsakodnevno uživanje sadja.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Najboljši nasveti in življenjski triki