Katera začimba se ne sme dodajati prvim jedem, vendar jo uporabljajo tudi izkušene gospodinje.

Nasveti kuharskih mojstrov vam bodo pomagali, da se izognete napakam ter pripravite okusne in uravnotežene jedi.

Tudi najbolj izkušeni kuharji včasih naredijo napako in v prve jedi dodajo začimbe, ki zanje niso primerne. In čeprav se zdi, da bo okus postal intenzivnejši, je rezultat pogosto nasproten, okus juhe ali boršča postane oster, težak in grenak. Profesionalni kuharji opozarjajo: ena priljubljena začimba lahko pokvari še tako odlično juho.

Katera začimba se nikoli ne sme dodajati juham in borščem, vendar se pogosto uporablja.

To je mleti črni poper, ki je za mnoge ljudi univerzalen. Vendar ga ni priporočljivo dodajati vročim prvim jedem med kuhanjem. Razlog je preprost – pri dolgotrajnem kuhanju ta začimba izgubi aromo ter daje grenak in neprijeten okus.

Kuharji pojasnjujejo, da se eterična olja, ki jih vsebuje črni poper, pri visoki temperaturi uničijo. Zato juhe in boršč ne dobijo prijetne ostrine, temveč ostro pekočo barvo, ki prekine okus zelenjave in mesa.

Kdaj in kako pravilno dodajati poper

Da bo jed ostala aromatična, je treba črni poper dodati pred serviranjem jedi na mizo. To svetujejo tudi profesionalni kuharji:

  • za juhe in juhice je bolje uporabiti grah kot mleti poper;
  • dodajte ga na začetku kuhanja, po kuhanju pa ga odstranite, da ne bo grenak;
  • Dovolj je 2-3 graha na lonec.

Kaj lahko dodate namesto črnega popra

Če želite začiniti jed brez grenčine, poskusite z naslednjimi alternativami:

  1. lovorjev list – doda aromo, vendar ne spremeni okusa;
  2. korenina zelene in peteršilja – juha postane bogata;
  3. posušen česen in muškatni orešček – dajeta nežno začimbo.

Te začimbe se dobro kombinirajo z zelenjavo, mesom in žiti, ne da bi motile njihov naravni okus.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Najboljši nasveti in življenjski triki