Losos, polnjen s kozicami: zanimiv recept za praznično mizo

Nadevan losos je videti spektakularno tudi brez dodatne dekoracije.

Praznično mizo želite vedno narediti posebno, da hrana ne bo le dobrega okusa, ampak tudi videti spektakularno.

Če ste naveličani standardnih solat in pečenega piščanca, poskusite lososa, nadevanega s kozicami, špinačo in sušenim paradižnikom. Gre za preprosto za pripravo, a presenetljivo izvrstno jed, katere recept je opisala kulinarična blogerka Katja Rybalka.

Ta recept je jed, ki osvoji s svojim ravnovesjem med nežnostjo in intenzivnim okusom. Sočen losos, dišeč nadev iz kozic in špinače, gosta suluguni in sijajna glazura iz omake teriyaki – ta jed se dobesedno topi v ustih. Poleg tega je pripravljena v manj kot pol ure.

Recept

Sestavine:

  • Losos (repni del) 500 g
  • Kozice 250 g
  • Na soncu sušen paradižnik 30 g
  • Špinača (sveža ali zamrznjena) 30 g
  • Sir Suluguni 50 g
  • Teriyaki omaka 2-3 žlice

Priprava

  1. Vzemite kos lososa brez kosti. Naredite rez vzdolž fileja, od sredine proti robovom, vendar ne prerežite do konca. Previdno odstranite nekaj mesa v notranjosti, da ustvarite “žepek” za nadev.
  2. Skutnje, špinačo in suhe paradižnike sesekljajte. Dodajte nariban suluguni, ki bo poskrbel za nežno vlečno teksturo. Vse skupaj temeljito premešajte.
  3. Nadev položite v notranjost ribe, ga rahlo pritisnite in “zaprite” z zgornjim robom fileja.
  4. Ribo premažite s teriyaki omako in jo za 20 minut postavite v pečico, ogreto na 180 °C.
  5. Na polovici pečenja lososa vzemite ven in ga še enkrat premažite z omako, da nastane okusna karamelizirana skorjica.

Nasveti

  • Če nimate pripravljene terijaki omake, zmešajte 2 žlici sojine omake, 1 žličko medu, 1 žličko riževega kisa in ščepec ingverja.
  • Nadev lahko spreminjate, na primer za svežino dodajte malo kremnega sira ali limonino lupinico.

Nadevan losos je videti spektakularno tudi brez dodatnega okrasja, le položite ga na bel krožnik, dodajte nekaj listov mikro zelene in rezino limone. Ta jed se odlično ujema z lahkim belim vinom ali penečim proseccom.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Najboljši nasveti in življenjski triki