Ta solata je pravi kompromis med znanimi okusi in sodobnim pristopom k predstavitvi.
Ko je zunaj hladno in vaša duša zahteva nekaj domačega, udobnega in malce nostalgičnega, je čas za solato s peso. Toda tokrat – brez tradicionalnih plasti, brez “kožuha” v običajnem pomenu besede. Food blogerka Olga Ryabenko je ponudila svojo različico znane jedi – solato s peso in slanino, ki združuje najboljše vinjete. Preprosto, hitro, učinkovito in zelo okusno.
Ta solata je pravi kompromis med znanimi okusi in sodobnim pristopom k serviranju. Brez nepotrebne majonezne “teže”, vendar z enako bogastvom, teksturo in okusom, ki takoj spomni na družinske pojedine. Zelenjava, zelišča in nežen file sleda ustvarijo uravnoteženo kompozicijo, zrnata gorčica pa doda lahkoten pikanten poudarek.
Recept
Sestavine:
- Kuhana rdeča pesa 4 kosi.
- Kuhana jajca 4 kosi.
- Kisle kumarice 4 kosi.
- File sleda 200 g
- Gorčična semena 1 čajna žlička l
- kisla smetana 1 žlica
- Majoneza 1 žlica
- Zelena čebula
- Koper
- Sol
- Poper
Kuhanje
- Rdečo peso naribajte na grobem strgalu.
- Jajca, kumare in fileje sleda narežite na drobno.
- Dodajte sesekljano zeleno čebulo in zelišča.
- V skledi zmešajte gorčico, kislo smetano in majonezo, da dobite nežen, a pikanten preliv.
- Solimo, popramo in vse sestavine dobro premešamo, da dobimo gladko teksturo.
Nasvet
- Za bolj izrazit okus uporabite sleda, ki ste ga sami nasolili.
- Če želite jed narediti lažjo, majonezo nadomestite z grškim jogurtom ali kislo smetano z visoko vsebnostjo maščob.
- Za praznični videz pa solato postrezite v kozarcih ali modelčkih, po vrhu potresite drobno sesekljano jajce in vejico kopra.
Solata se dobro poda k črnemu kruhu, krompirju ali kot samostojna jed. Svežina rdeče pese, sočnost sleda in kremasta nežnost preliva ustvarijo učinek “prijetnosti na krožniku”. To ni le solata – je nova interpretacija kulinarične nostalgije, ki bi jo radi vedno znova ponovili.
