Strokovnjaki za prehrano so določili najboljši sir za ohranjanje močnih kosti

To je uradno najokusnejši način za zadovoljevanje potreb po kalciju.

Močne kosti so v starosti ključnega pomena, saj pomagajo ohranjati gibljivost in splošno zdravje. Na žalost je osteoporoza resna grožnja za starejše ženske in moške. Publikacija Parade piše, da je osteoporoza stanje, ki se razvije, ko se po podatkih Uprave za hrano in zdravila (FDA) zmanjšata mineralna gostota in kostna masa, kar vodi v zmanjšanje trdnosti kosti. Zaradi tega lahko kosti postanejo tako šibke, da se lahko zlomijo spontano ali po manjši obremenitvi.

Če s prehrano uživate dovolj kalcija in vitamina D, lahko pripomorete k izgradnji nove kostne mase in krepitvi kosti. Pri tem lahko pomaga sir.

“Sir je bogat vir kalcija in beljakovin, dveh ključnih hranil, ki pomagata graditi in ohranjati močne kosti. Veliko vrst sira vsebuje tudi vitamin D in fosfor, ki skupaj s kalcijem pomagata ohranjati gostoto in zdravje kosti,” pravi strokovnjakinja za prehrano Keri Gans.

Kateri sir je najboljši za kosti

To je parmezan. Samo ena unča (28 gramov) tega sira vsebuje 335 miligramov kalcija.

“Parmezan je eden od sirov z največjim deležem kalcija, saj v eni unči zagotavlja skoraj 30 odstotkov dnevne vrednosti,” pravi strokovnjakinja za prehrano Beth Warren.

Dodaja, da lahko pomaga pri krepitvi in ohranjanju kostne gostote.

“Parmezan je eden najbolj koncentriranih virov kalcija, saj je trd sir z zelo nizko vsebnostjo vlage. Čeprav si večina ljudi parmezan preprosto potrese po hrani, ta količina še vedno prispeva k dnevnemu vnosu kalcija, zlasti če ga čez dan kombiniramo z drugimi živili, bogatimi s kalcijem,” pojasnjuje Gansova.

Parmezan vsebuje tudi nekaj več kot 10 gramov beljakovin na unčo, kar prispeva k zdravju mišic.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Najboljši nasveti in življenjski triki