Zelena solata, ki je bila včasih v vsaki jedilnici: preprost recept

Dobili boste lahko, hranljivo in primerno solato, ki se odlično poda k vsaki jedi, od kotletov do rib.

V sovjetskih časih so jo postregli v vsaki šoli, tovarni ali študentski menzi. Danes je ta recept spet v modi, saj združuje najmanj sestavin, največ koristi in nostalgijo po otroštvu. Kako pripraviti preprosto solato iz zelja, piše RBC-Ukrajina.

Kaj je vključeno v “vitaminsko” solato

Klasični recept je samo sveže zelje, korenje, zelena čebula in malo kisa ali limoninega soka. Včasih so za uravnoteženje okusa dodali jabolko ali kanček sladkorja. Zelje je treba drobno narezati in ga z rokami dobro zmečkati, da izpusti sok. Nato dodamo naribano korenje, sol, začinimo s sončničnim oljem in pripravljeno je.

Solata stoji v hladilniku več dni in postane le še okusnejša, saj je zelenjava marinirana v lastnem soku.

Zakaj se imenuje “vitaminska solata”

Zelje je vir vitaminov C, K, vitaminov skupine B in vlaknin, ki pomagajo prebavnemu sistemu. Korenje doda betakaroten, ki podpira vid in kožo, zeleno pa je naravni antioksidant. Rezultat ni le solata, temveč prava “vitaminska spodbuda” za imunski sistem, zlasti v hladnem obdobju, ko primanjkuje sveže zelenjave.

Kako narediti okus sodobnejši

Znani okus lahko posodobite z nekaj dodatki:

  • nekaj kapljic limoninega soka namesto kisa;
  • žlico oljčnega olja za blažji okus;
  • nekaj svežih zelišč, sončničnih ali sezamovih semen za teksturo.

Tako boste dobili lahko, hranljivo in primerno solato, ki se odlično poda k vsem vrstam mesa, od kotletov do rib.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Najboljši nasveti in življenjski triki