Fotografija: iz odprtih virov
Domača skuta je hitra, enostavna in neverjetno okusna.
Če mislite, da je priprava skute odvisna od ur ali celo dni, vam bomo danes dokazali nasprotno. Brez nepotrebnih zapletov, konzervansov in dolgih ur v kuhinji za pripravo potrebujete le 30 min.
Foodbloger Oleksandr Ogorodnik je povedal o receptu za skuto, ki jo je res mogoče pripraviti v samo pol ure, posledično pa boste dobili nežen, mehak in popoln sir tako za sire, cmoke ali zgolj sladico z medom.
Recept
Sestavine:
- Mleko 3,5 % 2 litra
- Kefir 3,5 % 1 liter
Priprava
- Mleko skoraj zavre (90-95 °C).
- Vlijte kefir in takoj se bo začel tvoriti strdek.
- Mešanico nežno segrejte do lahkega vrenja, izklopite kuhalno ploščo in jo pustite 5-10 minut.
- Precedite skozi sirovo krpo in domača skuta je pripravljena.
Nasveti
- Če sir cedite 30 minut, bo mehak in mehek.
- Če ga cedite 2 uri, bo skuta gostejša in bolj suha.
- Sirotke ne izlijte, saj je idealna za palačinke.
Doma narejena skuta ni le bolj zdrava od kupljene v trgovini, ampak vam omogoča tudi popoln nadzor nad teksturo in vsebnostjo maščobe. Poleg tega za pripravo potrebujete le 30 minut, kar je hitreje kot dostava.
