Fotografija: iz odprtih virov
Tudi najdražji parmezan ali navadni čedar se lahko prezgodaj pokvari, če ga ne hranite pravilno.
Aromatičen, mehak, slan ali kremast sir je priljubljen med milijoni ljudi. Toda tudi najdražji parmezan ali navadni čedar se lahko prezgodaj pokvari, če ni pravilno shranjen. Kje in kako shraniti sir, da se ne pokvari, piše Daily Express.
Napaka, ki jo naredi skoraj vsak
Strokovnjak za sir Dominique Delacourt iz podjetja Champignon-Hofmeister pravi, da je najpogostejša napaka shranjevanje sira v foliji na najhladnejši polici hladilnika.
“Mnogi ljudje mislijo, da tesneje ko sir zapakiramo in ga postavimo globlje v hladilnik, dlje bo ostal svež. Vendar je to najslabše, kar lahko storite,” pojasnjuje strokovnjak.
Po njenih besedah je sir “živ” izdelek, ki potrebuje dostop do zraka. Gosta folija ga “duši” in v njem zadržuje vlago. To povzroči kisel vonj, pojav sluzi in plesni ter lepljivo ali trdo teksturo.
Preprosta skrivnost svežega sira
Da bi sir ostal svež, Dominic svetuje, da ga zavijete v pergamentni papir in nato položite v posodo ali vrečko – ne nepredušno.
“Tako bo sir ostal zaščiten, vendar bo “dihal” in ohranil svojo kremasto teksturo in čist okus,” pravi.
Kje je najboljše mesto v hladilniku
Sira ne hranite na najnižji, najhladnejši polici, saj je preveč suh in hladen, izdelek pa hitro izgubi okus.
Idealno mesto je predal za zelenjavo, kjer je temperatura nekoliko višja, vlažnost pa stabilna. To pomaga ohraniti mehkobo in naravni okus sira.
Različne vrste sira shranjujte ločeno.
Dominic tudi svetuje, da različnih sirov ne postavljate enega poleg drugega. Sir deluje kot goba in vpija vonjave iz okolice. Če bo ležal poleg čebule ali karija, ne bodite presenečeni, če boste dobili “eksotični okus”.
