Povedali vam bomo, koliko masla na dan za odraslo osebo velja za zdravo in kaj je že škodljivo.
Maslo vsekakor izboljšuje življenje – uporablja se v vseh vrstah izdelkov, od kremastih omak za testenine do klasičnih piškotov. Tudi preproste jedi, kot so toast ali palačinke, lahko s tem izdelkom spremenite v pravo poslastico. Toda ali je maslo dejansko koristno ali ga je bolje izključiti iz prehrane? Ali lahko maslo jeste vsak dan, kako koristno ali škodljivo je – to je tisto, kar o njem pravijo strokovnjaki za prehrano.
Za kaj je maslo koristno in v čem je njegova škodljivost?
Dr. Lauri Wright, prehranska terapevtka in direktorica prehranskih programov na Univerzi Južna Florida, pravi, da je maslo večinoma sestavljeno iz mlečne maščobe, piše MarthaStewart.com. “Maščoba jedem doda okus in pomaga, da dlje časa čutite sitost, doda energijo (kalorije) in izboljša absorpcijo v maščobi topnih vitaminov, ki jih najdemo v maslu,” dodaja doktorica Mindy Haar, strokovnjakinja za prehrano na Tehnološkem inštitutu v New Yorku.
Kateri vitamini so v maslu:
- Vitamin A – nujen je za dober vid, odpornost in rast celic, še posebej pomemben za nočni vid, pomaga pa tudi ohranjati zdrave zobe, kosti, mehka tkiva, sluznice in kožo;
- vitamin D – spodbuja absorpcijo kalcija in trdnost kosti ter podpira imunski sistem;
- Vitamin E – deluje kot antioksidant, ščiti celice pred poškodbami, podpira zdravje srca, odpornost in vid;
- vitamin K – pomaga uravnavati raven kalcija v kosteh in krvnih žilah.
Strokovnjaki pravijo, da lahko škodljivost masla včasih celo odtehta njegove koristi. Ker je maslo skoraj v celoti sestavljeno iz maščob, vsebuje veliko kalorij. Po navedbah strokovnjakov le ena žlica masla vsebuje približno 100 kalorij, skoraj vse pa izvirajo iz maščob. Poleg tega je več kot polovica maščob v maslu nasičenih. Po priporočilih Ameriškega združenja za srce naj bi nasičene maščobe v prehrani predstavljale največ 6 % vseh kalorij oziroma približno 13 gramov na dan.
“Ena žlica masla vsebuje približno 7 gramov nasičenih maščob – to je več kot polovica dnevnega vnosa,” pravi nutricionistka Wright.
Kakšne so nevarnosti nasičenih maščob?
Prevelike količine nasičenih maščob povečujejo raven tako imenovanega “slabega” holesterola, kar povečuje tveganje za bolezni srca. Nasprotno pa nenasičene maščobe, ki jih najdemo na primer v oreščkih, semenih, mastnih ribah in oljčnem olju, znižujejo raven “slabega” holesterola in zvišujejo raven “dobrega” holesterola. Zato strokovnjaki za prehrano priporočajo, da nasičene maščobe zamenjate z nenasičenimi, namesto da jih v celoti izločite iz prehrane.
Ali lahko vsak dan jeste maslo?
Po mnenju strokovnjakov za prehrano masla samega po sebi ne moremo označiti za nedvoumno koristno ali škodljivo – pri tem je pomembno upoštevati, koliko ga pojemo in s čim. Majhen košček masla na primer na polnozrnatem kruhu ali pri kuhanju se zlahka vključi v zdravo prehrano. Občasno si lahko privoščite tudi pecivo z maslom. “Izjema je, če ima oseba visok holesterol, bolezni srca ali težave z jetri,” pravi Nicole Roach, dietetičarka v bolnišnici Northwell Lenox Hill. – V tem primeru se morate izogibati uživanju olja ali ga omejiti.”
Pri zdravi osebi lahko pride do težav, če postane maslo glavni vir maščobe in izpodrine bolj zdrave možnosti, kot je rastlinsko olje.
Normalna dnevna količina masla za ženske in moške (če nimajo zdravstvenih težav) je približno 1-2 čajni žlički na dan v okviru uravnotežene prehrane. To pomeni, da mora poleg masla vključevati zelenjavo, sadje, polnozrnate izdelke, puste beljakovine in nenasičene maščobe. Z maslom se ne pretiravajte – privede do prevelike količine kalorij in maščob, opozarjajo zdravniki.
