Bučno-kakavova torta: recept za aromatično jesensko sladico

Fotografija: iz odprtih virov

Sladko ugodje, pikantne začimbe in nežna kremna glazura – ta sladica lahko vsak dan spremeni v praznik okusov.

Jesen je čas, ko buče postanejo glavna junakinja ne le v kuhinji, temveč tudi v naših srcih. In če ste še vedno mislili, da je buča primerna le za kremne juhe ali enolončnice, jo poskusite v kavnem kolaču. Na strani sapor smo vam povedali o sladici, ki združuje nežnost buče, začimbo cimeta in rahlo kislost maslene kreme. Popolna spremljava latteja in dolgih večerov s knjigo.

Recept

Sestavine:

Cimetov nadev

  • Sladkor 68 g
  • Koruzni škrob 15 g
  • Cimet 2 žlički

Drobljenec (posip)

  • Moka 115 g
  • Sladkor 55 g
  • Rjavi sladkor 40 g
  • Maslo 58 g
  • Cimet 1 čajna žlička

Testo

  • Moka 220 g
  • Sladkor 200 g
  • Rjavi sladkor 60 g
  • Bučni pire 300 g
  • Maslo 113 g
  • Jajca 2 kosa.
  • Pinjenec 65 ml
  • Kisla smetana 60 g
  • Kvasilo 8 g
  • Soda 2 g
  • Cimet 2 žlički
  • Začimba za bučno pito 2 žlički.
  • Muškatni orešček ¼ žličke.
  • Drobnjak
  • Sol
  • Ekstrakt vanilije 1 žlička

Glazura

  • Kremni sir 56 g
  • Maslo 14 g
  • Sladkor v prahu 100 g
  • Mleko 16 g
  • Vanilija ½ žličke

Priprava

  1. Pečico segrejte na 180 °C. Model za torto obložite s pergamentom za peko in ga namastite z maslom.
  2. Pripravite drobljenec: zmešajte moko, sladkor, rjavi sladkor in cimet. Prilijte stopljeno maslo in mešajte, dokler ne nastanejo drobtine. Postavite v hladilnik.
  3. Zmešajte suhe sestavine: moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol.
  4. V veliki skledi stepite maslo z obema sladkorjema, dokler ne postane puhasto.
  5. Dodajte jajca, nato bučni pire in vanilijo.
  6. Vmešajte pinjenec, kislo smetano in začimbe ter previdno dodajte suho zmes. Ne pretiravajte s stepanjem, saj mora testo ostati mehko.
  7. Polovico testa dajte v model, po vrhu posujte cimetov nadev, nato dodajte preostalo testo.
  8. Na koncu dodajte drobtine in jih enakomerno razporedite po vrhu.
  9. Pecite 55-60 minut, dokler se z nabodalom ne izlušči nekaj vlažnih drobtin.
  10. Pustimo, da se 30-45 min ohladi, in prelijemo z glazuro iz kremnega sira.

Nasveti

  • Uporabite domač bučni pire, saj ima bogatejši okus.
  • Za kremasto glazuro je pomembno, da sta skuta in maslo na sobni temperaturi.
  • Torta se dobro ohrani v hladilniku do 4 dni, naslednji dan pa je še bolj okusna.

Bučno-kakavova torta ni le sladica, temveč utelešenje jeseni, pikantna, mehka, z rahlo karamelno noto in cimetovo aromo, ki napolni hišo s toplino. Postrezite jo s kavo ali kapučinkom in naj ta okus ostane z vami tudi potem, ko bo odpadel še zadnji rumeni list.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Najboljši nasveti in življenjski triki