Fotografija: iz odprtih virov
Sladko ugodje, pikantne začimbe in nežna kremna glazura – ta sladica lahko vsak dan spremeni v praznik okusov.
Jesen je čas, ko buče postanejo glavna junakinja ne le v kuhinji, temveč tudi v naših srcih. In če ste še vedno mislili, da je buča primerna le za kremne juhe ali enolončnice, jo poskusite v kavnem kolaču. Na strani sapor smo vam povedali o sladici, ki združuje nežnost buče, začimbo cimeta in rahlo kislost maslene kreme. Popolna spremljava latteja in dolgih večerov s knjigo.
Recept
Sestavine:
Cimetov nadev
- Sladkor 68 g
- Koruzni škrob 15 g
- Cimet 2 žlički
Drobljenec (posip)
- Moka 115 g
- Sladkor 55 g
- Rjavi sladkor 40 g
- Maslo 58 g
- Cimet 1 čajna žlička
Testo
- Moka 220 g
- Sladkor 200 g
- Rjavi sladkor 60 g
- Bučni pire 300 g
- Maslo 113 g
- Jajca 2 kosa.
- Pinjenec 65 ml
- Kisla smetana 60 g
- Kvasilo 8 g
- Soda 2 g
- Cimet 2 žlički
- Začimba za bučno pito 2 žlički.
- Muškatni orešček ¼ žličke.
- Drobnjak
- Sol
- Ekstrakt vanilije 1 žlička
Glazura
- Kremni sir 56 g
- Maslo 14 g
- Sladkor v prahu 100 g
- Mleko 16 g
- Vanilija ½ žličke
Priprava
- Pečico segrejte na 180 °C. Model za torto obložite s pergamentom za peko in ga namastite z maslom.
- Pripravite drobljenec: zmešajte moko, sladkor, rjavi sladkor in cimet. Prilijte stopljeno maslo in mešajte, dokler ne nastanejo drobtine. Postavite v hladilnik.
- Zmešajte suhe sestavine: moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol.
- V veliki skledi stepite maslo z obema sladkorjema, dokler ne postane puhasto.
- Dodajte jajca, nato bučni pire in vanilijo.
- Vmešajte pinjenec, kislo smetano in začimbe ter previdno dodajte suho zmes. Ne pretiravajte s stepanjem, saj mora testo ostati mehko.
- Polovico testa dajte v model, po vrhu posujte cimetov nadev, nato dodajte preostalo testo.
- Na koncu dodajte drobtine in jih enakomerno razporedite po vrhu.
- Pecite 55-60 minut, dokler se z nabodalom ne izlušči nekaj vlažnih drobtin.
- Pustimo, da se 30-45 min ohladi, in prelijemo z glazuro iz kremnega sira.
Nasveti
- Uporabite domač bučni pire, saj ima bogatejši okus.
- Za kremasto glazuro je pomembno, da sta skuta in maslo na sobni temperaturi.
- Torta se dobro ohrani v hladilniku do 4 dni, naslednji dan pa je še bolj okusna.
Bučno-kakavova torta ni le sladica, temveč utelešenje jeseni, pikantna, mehka, z rahlo karamelno noto in cimetovo aromo, ki napolni hišo s toplino. Postrezite jo s kavo ali kapučinkom in naj ta okus ostane z vami tudi potem, ko bo odpadel še zadnji rumeni list.
