Krompir zrazy: recept za okusno ukrajinsko jed

Fotografija: iz odprtih virov

Krompir zrazy je jed, ki se kuha po vsej Ukrajini, zlasti na zahodu.

Enostavnost in okus domače kuhinje ter enak okus otroštva, ko je babica v ponvi obračala zlate kolačke – to so pravi krompirjevi zrezki.

Ta recept s strani Skupaj bo slastno je odličen primer, kako lahko iz običajnih sestavin pripravimo nekaj resnično prijetnega, okusnega in vsestranskega.

Recept

Sestavine:

  • Pire krompir 400g
  • Jajce 1 kos.
  • Moka 100 g
  • Škrob 1 žlica
  • Sol
  • Začimbe (črni poper, suhi česen in muškatni orešček)
  • Trdi sir
  • Maslo

Priprava

  1. Krompirjev pire zmečkajte z vilicami, da ne bo grudic.
  2. Dodajte jajce, začimbe, moko in škrob. Zgnetite v mehko in elastično testo, ki se ne lepi na roke.
  3. Odrežite košček testa, ga oblikujte v krog, vanj položite nariban sir in nežno stisnite robove kot pri cmokih. Lahko ga oblikujete v kroglico ali ploščat kruh.
  4. Krompirjeve zrage po straneh ocvremo na segretem olju do zlate barve.
  5. Za manj mastno jed krompirjeve zrage položite na papirnato brisačo, da vpije odvečno olje.

Nasveti

  • Postrezite s kislo smetano, česnovo omako ali gobovo omako.
  • Nadevu dodajte ocvrte gobe, šunko ali zelišča.
  • Če imate radi pečeno različico, dajte ocvrte krompirjeve zrazy v model, potresite s sirom in jih še 10 minut pecite v pečici.

Krompir zrazy je jed, ki se pripravlja po vsej Ukrajini, zlasti na zahodu. Je primer pametnega kuhanja brez odpadkov, ko se ostanki pire krompirja spremenijo v nekaj novega in okusnega. Danes ta recept doživlja pravi preporod, v sodobni interpretaciji ga strežejo celo v modnih kavarnah.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Najboljši nasveti in življenjski triki