Foto: iz odprtih virov
Najboljše kombinacije začimb za piščanca, ki bodo tudi zelo preprosto jed spremenile v izvrstno kulinarično mojstrovino.
Okusno pripravljen piščanec je vedno zmaga tudi za izkušenega kuharja. Vendar skrivnost popolnega okusa ni le v načinu peke, temveč tudi v tem, s čim meso pred peko namažemo. Prava marinada razkrije naravno sočnost piščanca, mu doda okus in navadno jed spremeni v restavracijsko. Na podlagi vira newsyou.info vam povemo, katere so najboljše marinade za piščanca, da bo meso nežno, dišeče in se bo kar topilo v ustih.
Kako namazati piščanca, da bo meso popolno, mehko in okusno
- Med in sok mandarin za karamelizirano skorjico in nežen okus. Ta recept je prava klasika restavracijske kuhinje. Pred peko piščanca namažite z medom in prelijte s sokom mandarin. V notranjost dajte nekaj strokov česna in rezine mandarin. Piščanca zavijte v folijo in ga 40 minut pecite pri 170 °C. Nato odprite folijo in jo pecite še 10 minut, da se ustvari aromatična karamelna skorjica. S to marinado je piščanec mehak, sočen in ima nežen okus po citrusih.
- Gorčica z zelišči za pikanten okus in zapečeno skorjico. Če imate radi izrazite začimbe, poskusite marinado iz dijonske gorčice, provansalskih zelišč, rožmarina, česna in soli. Piščanca najprej rahlo prepražite v ponvi – tako se bodo v njem “zaprli” sokovi. Nato trup dajte v pečico, ogreto na 180 °C, in ga pecite, dokler ni pripravljen. Tak piščanec ima lahek orientalski okus in se dobro poda k zelenjavi ali rižu.
- Žajbelj, kumina in limona. Če želite, da piščanec v celoti razvije svoj okus, trup natrite z žajbljem, mleto kumino, črnim poprom in morsko soljo. Pokapajte z oljčnim oljem in limoninim sokom ter pustite marinirati v hladilniku eno uro. Nato ga približno eno uro pecite pri 180 °C. Meso je mehko, aromatično, s prijetno noto citrusov in zelišč, skorjica pa je hrustljava in zlata.
Da se piščanec ne izsuši, ga po peki vedno pustite počivati. Posodo pustite pokrito s folijo 10-15 minut, da meso vpije lastne sokove in postane še bolj mehko.
