Fotografija: iz odprtih virov
Pred nastopom hladnega vremena je treba grozdne grme pognojiti, da se v tla vnesejo hranila.
Obdelava grozdja vam bo močno olajšala delo skozi celotno sezono, poleg tega pa boste zmanjšali tveganje, da vaš pridelek poškodujejo glivice ali škodljivci.
Pred nastopom hladnega vremena je treba grozdne grme pognojiti, da hranila, ki so jih rastline porabile med sezono, pridejo v tla, ter jih obrezati in pokriti z različnimi materiali, da jih ne uničijo zmrzal in glodalci.
Na grozdnem grmu ne smete opraviti le standardnega obrezovanja, temveč si ga dobro oglejte in odstranite vsak poganjek, ki so ga prizadele bolezni ali škodljivci.
Obrezovanje je treba opraviti po prvih pozebah ali takoj po novembru, ko ima grm odtok hranil v koreninski sistem.
Pogosteje grozdje za zimo pokrijemo z zemljo, slamo, lapnikom in drugimi naravnimi materiali. Prav tako za ta postopek uporabljamo skrilavec, spunbond in celo strešno lepenko. Glede na to, kako hude so zime, lahko te materiale kombiniramo ali uporabljamo ločeno.
