Okusna domača majoneza v 5 minutah: ne boste več kupovali majoneze iz trgovine

Foto: iz odprtih virov

Domača omaka je veliko bolj okusna kot kupljena v trgovini, poleg tega pa je že prvič pripravljena pravilno.

Ni skrivnost, da majoneza, kupljena v trgovini, ni najbolj zdrav izdelek z zelo vprašljivo sestavo. Ne moremo natančno vedeti, kaj ji je proizvajalec dodal. Druga stvar je domača majoneza. Apetitna omaka ima naraven okus, diši po jajcu in je popolnoma brez kemičnih dodatkov.

Če boste vedeli, kako pripraviti domačo majonezo, se ne boste nikoli več mogli vrniti v trgovino. Navsezadnje je domača omaka neprimerljivo okusnejša. Pripravimo jo na elementaren način – vse sestavine morate le stepsti z mešalnikom ali metlico.

Domača majoneza – klasičen recept

Osnova jedi sta sončnično olje in jajce, ki ju stepemo v homogeno emulzijo. Poseben okus omaki dajejo gorčica, kis in sladkor. Po želji lahko dodamo česen, limonin sok ali zelišča.

Sestavine:

  • Dvesto dvajset mililitrov sončničnega olja;
  • žlica gorčice;
  • čajna žlička sladkorja;
  • čajna žlička kisa;
  • ščepec soli;
  • eno jajce.

Priprava:

  1. Da bo omaka homogena in jo bo mogoče zmešati, vzemite izdelke iz hladilnika in jih prej segrejte na sobno temperaturo.
  2. Vse sestavine razen kisa dajte v majhen kozarec. Omako začnite stepati s potopnim mešalnikom pri visoki hitrosti. Sprva naj bodo rezila blizu dna. Ko omaka postane bela in homogena, vlijte kis.
  3. Nato dvigujte in spuščajte mešalnik, da se emulzija ne spremeni v majonezo. Omako stepajte približno 5 minut.
  4. Če domača majoneza postane preveč tekoča, jo za 2 uri pustite v hladilniku in ponovno stepite ter dodajte več olja. Če je zelo gosta, jo razredčite z vodo. Omako shranite v zaprti posodi v hladilniku za največ 5 dni.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Najboljši nasveti in življenjski triki