Foto: iz javnih virov
Ta skrivnost strokovnjakov vam bo pomagala pripraviti bogato in aromatično kavo tudi brez posebnega aparata.
Mnogi so opazili, da ima kava v njihovi najljubši kavarni posebno aromo in globok okus, doma pa je pogosto mlačna. Tudi če uporabljate visokokakovostna zrna, je lahko rezultat razočaranje. Vendar pa profesionalni baristi zagotavljajo, da ne gre samo za sorte. Obstaja preprost trik, ki bo vašemu napitku dal bogat okus in ga naredil resnično okusnega tudi brez kavnega aparata.
Kako doma pripraviti aromatično, močno in polno kavo
Strokovnjaki razkrivajo svojo skrivnost: ključ do okusne kuhane kave je v tem, da zmleta zrna pred kuhanjem predhodno namočite.
Tukaj je opisano, kaj storiti
- Zmleto kavo prelijte v skodelico ali lonček.
- Prilijte majhno količino vroče vode, vendar ne vrele, približno dve žlici.
- Počakajte 30-40 sekund. V tem času bo kava začela cveteti: sprostila se bodo aromatična olja in ogljikov dioksid, ki običajno ostanejo v notranjosti.
- Zdaj dolijte preostalo vodo in pijačo zavrite.
- Ta postopek se imenuje “cvetenje” in daje kavi edinstven okus, ki ga okusimo v kavarni.
Še nekaj nasvetov za pripravo močne in aromatične kave
- Uporabite vodo s temperaturo približno 92-94 °C, ne vrelo. V vreli vodi sežgejo eterična olja kave, zato pijača postane grenka.
- Kavo vedno zmeljite tik pred pripravo, saj ima sveže zmleta kava nekajkrat več okusa.
- Pred kuhanjem dodajte ščepec soli ali cimeta – to poveča sladkost in globino okusa.
- Kuhane kave ne puščajte stati dlje časa, saj po 10 minutah izgubi večino svojega okusa.
