3 usodne napake, ko je kislo zelje kislo zelje: namesto sočnega, hrustljavega prigrizka boste dobili kislo kašo

Fotografija: iz odprtih virov

Če se boste izognili tem napakam, boste dobili popolno kislo zelje.

Kislo zelje je izjemno okusna in zdrava jed, ki jo cenijo po vsem svetu. Če pa se vaša predjed vsako leto izkaže za daleč od popolne, je verjetno, da med kisanjem delate tipične napake.

Zakaj je torej zelje lahko kislo, spolzko ali grenkega okusa?

  • Kovinske posode. Oksidirana kovina daje jedi neprijeten okus in pokvari pripravo. Bolje je izbrati emajlirane posode brez drobcev ali steklene kozarce.
  • Pretirano tanko rezanje. Zelja ne smete drobno narezati – pretanka slama se po 2-3 dneh fermentacije spremeni v kašo. Hkrati so velike rezine manj slane. Optimalna debelina je 3-5 mm.
  • Jodirana sol. Takšna sol popolnoma ustavi proces mlečnokislinske fermentacije. Za kisanje uporabljajte le veliko kameno sol brez dodatkov – počasi se raztaplja in enakomerno soli zelje.

Če se boste izognili tem napakam, boste dobili popolno kislo zelje: zmerno slano, hrustljavo, sočno in z nežno kislino. Dobrega apetita!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Najboljši nasveti in življenjski triki