Fotografija: iz odprtih virov
Najslabše, kar lahko storite, je, da klobaso ali šunko pustite v papirnati embalaži iz folije ali plastificirani embalaži, kupljeni v trgovini.
S pravilnim shranjevanjem klobas doma lahko podaljšate njihov rok trajanja. Vendar vsi ne poznajo glavnih pravil. Kako pravilno shranjevati mesne izdelke doma, vam pove Onet.
Kaj morate vedeti o shranjevanju klobas
Kot pojasnjujejo strokovnjaki, težava ni le v temperaturi shranjevanja ali izbiri police v hladilniku. Glavna napaka je nepravilno pakiranje.
Najslabše, kar lahko storite, je, da klobaso ali šunko pustite v trgovinski embalaži iz folije ali s plastiko prevlečenega papirja. Tak material zadržuje vlago, zaradi česar se meso hitreje pokvari.
Kaj svetujejo strokovnjaki
Po nakupu velja izdelek prepakirati, tj. omogočiti mu, da nekoliko zadiha, hkrati pa ga zaščititi pred izsušitvijo. Idealen je pergament ali poseben papir za klobase, ki ima maščobo in vodo odbijajoče lastnosti.
Ne dotikajte se klobas ali šunke z umazanimi rokami, saj je to neposredna pot za razvoj bakterij. Pred rokovanjem z izdelki si umijte roke ali uporabite rokavice.
Optimalni pogoji skladiščenja
Temperatura v hladilniku ne sme biti višja od +5 °C, klobaso pa je treba porabiti v štirih dneh. Če je treba izdelek ohraniti dlje, strokovnjaki priporočajo vakuumsko pakiranje, ki ga ponujajo nekatere mesnice.
Za domačo uporabo lahko kupite svoj vakuumski sesalnik. To je še posebej koristno pred prazniki ali večjimi družinskimi srečanji.
Za prekajene šunke in suhe klobase so najboljše steklene posode, saj ne vpijajo vonjav in ohranjajo okus. Druga možnost so silikonske posode, ki ne vplivajo na okus in prenesejo nizke temperature, zato so idealne za zamrzovanje.
