Zakaj se vaši špageti lepijo in kaj storiti: en življenjski trik bo rešil težavo

Foto: iz javnih virov

Strokovnjaki so ugotovili, na kaj morate biti pri kuhanju testenin še posebej pozorni.

Veliko ljudi, ki kuhajo zase ali za svoje bližnje, se je vsaj enkrat vprašalo, kako doseči, da se špageti med kuhanjem ne zlepijo. Zaradi tega izgubijo privlačen videz, poleg tega pa jih je težje izvleči in dati na krožnike.

Ugotovili smo, kaj vpliva na to in kako kuhati špagete v loncu. Pred tem smo vam povedali, kako skuhati cmoke, da se ne prevrejo.

Nova študija univerze v Lundu je pokazala, da ima gluten pomembno vlogo pri tem, da špageti med kuhanjem ostanejo nedotaknjeni.

Kako doseči, da se špageti ne zlepijo skupaj

Univerza Lund (Švedska) je izvedla študijo in ugotovila, da je za to kriv gluten. Pomembno vlogo ima tudi količina soli, ki je dodana vodi.

Znanstveniki so z naprednimi analitičnimi tehnikami preučevali notranjo strukturo špagetov, kupljenih v trgovini. V ta namen so kupili navadne in brezglutenske špagete. Izkazalo se je, da je gluten potreben za ohranjanje strukture testenin med kuhanjem.

Po besedah Andrea Scottija, višjega predavatelja kemije na univerzi, gluten v navadnih špagetih deluje kot zaščitna mreža, ki ohranja škrob. Izdelki brez glutena pa vsebujejo umetno matrico, ki pravilno deluje le, če so upoštevani vsi pogoji kuhanja. V nasprotnem primeru se ta matrica uniči.

Znanstveniki so z uporabo rentgenskega sevanja in sipanja nevtronov pod majhnim kotom preučili živila na mikroskopski ravni. Svoje ugotovitve so primerjali s teksturo, glikemičnim indeksom in rokom trajanja “testnega subjekta”. Raziskovalcem je uspelo ugotoviti tudi, kako na končni rezultat vpliva količina soli.

Če je je torej preveč ali če je postopek kuhanja predolg, bodo v takšnih razmerah kos le testeninam z normalno količino glutena. Ta dva dejavnika vplivata na mikrostrukturo izdelka.

Zato ni pomembno le, kako dolgo kuhamo špagete, temveč tudi količina soli, ki jo dodamo v vodo. Pravzaprav se je pri vprašanju časa smiselno ravnati po podatkih na embalaži. Proizvajalec je tisti, ki najbolje pozna sestavo svojega izdelka in pravila njegove priprave.

Na splošno traja kuhanje špagetov običajno od 7 do 12 minut. Zato testenin ne smete hraniti v vroči vodi 20 minut ali več. Za vsakih 100 gramov špagetov potrebujete približno en liter vode, zato je bolje, da se najprej odločite za količino izdelka, nato pa izberete lonec, ki bo sprejel potrebno količino vode. Če govorimo o soli, bo 10 gramov povsem dovolj.

S pripravljenih špagetov odcedite vodo, vendar vam jih ni treba sprati. Po želji lahko pripravljeni jedi dodate malo rastlinskega olja ali masla.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Najboljši nasveti in življenjski triki