Teh 6 dodatkov za ovseno kašo se je bolje izogibati: strokovnjaki so jih poimenovali in pojasnili, zakaj.

Foto: iz javnih virov

Veliko ljudi ovsenim kosmičem rado doda kakšno sladko živilo.

Ovsena kaša je zdrav zajtrk, ki vsebuje veliko vlaknin, vendar je pomembno, katere dodatke uporabite za izboljšanje okusa. Zaradi dodajanja sladkih dodatkov, kot so sirup, sladkor ali suho sadje, lahko ovsena kaša postane manj zdrava in poveča tveganje za kronične bolezni. Zato je verywellhealth poimenoval 6 dodatkov za ovseno kašo, ki jih ne smete uporabljati.

Sladkor

Dodajanje sladkorja ovsenim kosmičem lahko sčasoma poveča tveganje za kronične bolezni. Zlasti rafinirani sladkorji, vključno z belim in rjavim sladkorjem, hitro dvignejo raven glukoze v krvi, zaradi česar ste nagnjeni k povečanju telesne teže, debelosti, sladkorni bolezni tipa 2 in srčnim boleznim.

“Namesto sladkorja poskusite skledo ovsenih kosmičev posladkati s svežim jagodičevjem ali jogurtom – to je bolj zdrava izbira. Če ste navajeni sladkane ovsene kaše, poskusite prepoloviti količino sladkorja in se ga postopoma znebite,” so svetovali v članku.

Sirup

Sladki sirupi, kot je javorjev sirup, so po sladkosti podobni rafiniranemu sladkorju. Takšen izdelek močno zviša raven sladkorja v krvi ter lahko prispeva k povečanju telesne teže in tveganju za kronične bolezni.

“Na srečo obstajajo bolj zdrave možnosti dodatkov, ki imajo enako sladek okus. Svojo ovseno kašo posujte s stevio. Pridobljena je iz rastline stevie in ima veliko slajši okus od belega sladkorja,” je poudaril verywellhealth.

Karamelizirani oreščki

Čeprav so ti oreščki okusni, vsebujejo veliko sladkorja in praznih kalorij. Zato namesto njih poskusite dodati mandlje, indijske oreščke ali orehe. Tako bodo vašemu zajtrku zagotovili hrustljavost, ne da bi mu dodali sladkor.

“Oreščki so bogati z beljakovinami, vlakninami in zdravimi maščobami, ki zagotavljajo občutek sitosti in zadovoljstva do kosila. Vsebujejo tudi antioksidante, ki zmanjšujejo vnetja v telesu,” zagotavljajo v publikaciji.

Čokoladni čips

Če ovsenim kosmičem dodate čokoladne koščke, lahko povečate vsebnost sladkorja in kalorij v vašem zdravem zajtrku. Čokoladni čips vsebuje veliko kalorij, sladkorja in maščob.

“Če želite zajtrku dodati pridih čokolade, poskusite z majhno količino kakava v prahu ali ostružkov temne čokolade. Kakav je bogat z antioksidanti, ki dokazano zmanjšujejo tveganje za nastanek srčnih bolezni,” še dodaja publikacija.

Suho sadje

Suho sadje je priljubljen dodatek ovsenim kosmičem, vendar ga je bolje uživati previdno, saj vsebuje veliko sladkorja.

“Ker so posušeni, zaradi vsebnosti vode ne dajejo občutka sitosti. To pomeni, da jih zlahka pojemo velike količine, preden se počutimo siti,” je pojasnil verywellhealth.

Zato strokovnjaki svetujejo, da namesto suhega sadja izberete sadje, kot so:

  • borovnice;
  • jagode;
  • narezane češnje;
  • narezana jabolka.

Polnomastno mleko

Po mnenju strokovnjakov sladkana smetana in polnomastni mlečni izdelki dajejo jedi veliko sladkorja in maščob. Zato namesto mleka ovsenim kosmičem poskusite dodati mlečne izdelke z manj kalorijami in maščobami.

“Nemastni jogurt, grški jogurt in skuta dodajo gostoto in beljakovine, ki nasitijo. Za boljši okus dodajte malo svoje najljubše začimbe, kot sta cimet ali muškatni orešček,” priporočajo v članku.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Najboljši nasveti in življenjski triki