Fotografija: iz odprtih virov
Da ne bi izgubljali časa in denarja, je treba vedeti, katere sorte krompirja so po mnenju strokovnjakov in lastnikov najslabše.
Vsi krompirji niso enaki: nekatere sorte so po kuhanju krhke in aromatične, druge pa so trde, vodene in povsem brez okusa. Izkušeni vrtnarji dobro vedo, da lahko nesrečna sorta uniči tako pridelek kot katero koli jed – od pire krompirja do boršča.
Da ne bi zapravljali časa in denarja, je vredno vedeti, katere sorte krompirja so po mnenju strokovnjakov in lastnikov najslabše. Ne kuhajo se dobro, ne obdržijo svoje strukture ali pa, nasprotno, ostanejo trdi.
Katere sorte krompirja veljajo za najslabše: mlačne, trde in neokusne
Nekatere sorte krompirja imajo nizko vsebnost škroba, vodeno teksturo in mlačen okus. V kulinariki so praktično neuporabne: njihov pire krompir ni okusen, kmečki krompir pa je suh.
Sorte z zelo nizko vsebnostjo škroba. Takšne sorte imajo gosto strukturo in se skoraj ne kuhajo. Primerne so za solate, nikakor pa niso primerne za druge jedi – “Ariel”, “Annabelle”, “Maris Pir”. Ta krompir je skoraj brez okusa, v pire krompirju ostanejo grudice, med cvrtjem postane voden.
Preveč vodene sorte, ki hitro potemnijo. Te sorte krompirja med rastjo pridobijo veliko vlage. Najpogostejše so “Vinetta”, “Bellarosa” in “Impala”. Kaj je narobe s temi sortami: okus je mlačen, med lupljenjem potemnijo in po kuhanju postanejo kisle.
Stare tehnične sorte, ki niso primerne za domačo kuhinjo. Nekatere vrste krompirja so gojili za proizvodnjo škroba ali za krmo živali. So zelo trdi in praktično brez okusa, to so “Lugovskaya”, “Zorka” in “Sineglazaya”. Te sorte dajejo majhne gomolje, nimajo okusa in so zelo trde.
Kako ugotoviti, da je krompir neokusen, še ko je v trgovini
Da se izognete napaki, bodite pozorni na naslednje znake:
- Gomolji so zelo gladki – običajno so to sorte z nizko vsebnostjo škroba;
- preveč svetlega mesa, ki je skoraj prozorno;
- ni značilnega vonja po krompirju;
- velika očesa in tanka lupina – to je znak vodnatosti.
Katere sorte so najboljše za kuhanje
Če želite res okusen krompir, ga je bolje kupiti in posaditi:
- “Sante”;
- “Slavyanka.”
- “Red Scarlett;
- “Žuravinka.”
- “Čarovnica.”
- “Galla.”
Imajo bogat okus, visoko škrobnatost in so primerni za večino jedi.
