Goveji gravlax: nov recept za skandinavsko klasiko

Fotografija: iz odprtih virov

Glavna zvezda pri tem ni zrezek ali celo začimbe, temveč sol.

Če ste do zdaj mislili, da je gravlax izključno jed iz rahlo soljenega lososa, je čas, da razmislite o svojih kulinaričnih prepričanjih.

Stran Ripaille’s Social Club je pokazala, da je mogoče tudi najbolj znane gastronomske tradicije na novo interpretirati z okusom in ustvarjalnostjo. Njegov goveji gravlax je kulinarična provokacija, ki združuje mehkobo mesa, nežnost soli in pikantnost azijskega preliva.

Ta recept je odličen primer, kako lahko iz preprostih sestavin ustvarite restavracijsko jed. Glavna zvezda pri tem ni zrezek ali celo začimbe, temveč sol. Ta je glavna sestavina, ki poudari teksturo in okus govedine, ki je tako mehka in bogata.

Recept

Sestavine:

  • Goveje meso 300 g
  • Morska sol 200 g
  • Sladkor 200 g
  • Šparglji 5 kosov.

Azijski preliv

  • Olivno olje 2 žlici
  • Sojina omaka 1 žlička
  • Ingver
  • Vinski kis ali limetin sok 1 žlička
  • Korejska čilijeva paprika 1 čajna žlička.

Priprava

  1. Govedino na visoki temperaturi na vsaki strani pražite 1-2 minuti, meso mora v notranjosti ostati skoraj surovo.
  2. Zmešajte sladkor in morsko sol, meso obložite z mešanico, zavijte v folijo za živila in pustite v hladilniku vsaj eno uro.
  3. Medtem pripravite preliv: zmešajte oljčno olje, sojino omako, ingver, kis ali limetin sok in korejsko pasto.
  4. Meso vzemite ven, ga temeljito oplaknite soli in osušite. Narežite ga na tanke rezine.
  5. Šparglje 3 minute kuhajte v osoljeni vodi, nato jih ohladite v ledeni vodi, da ohranijo svetlo barvo in hrustljavost.
  6. Goveje rezine razporedite na krožniku v obliki vrtnice, poleg njih pa razporedite šparglje. Prelijte s prelivom, posolite in po želji dodajte nekaj rezin vložene rdeče čebule.

Ta lahka, aromatična in neverjetno nežna jed je odlična ob kozarcu ohlajenega belega ali penečega vina. Tekstura govedine po soljenju spominja na karpačo, vendar je bogatejšega okusa. Azijski preliv pa doda svetlost, pikantnost in svežino.

Gravlax ni samo riba. Gre za ravnovesje, preprostost in pozornost do podrobnosti. Različica z govedino je odlična rešitev za tiste, ki radi eksperimentirajo z okusi in predstavitvijo. Če želite svoje goste presenetiti z nečim nekonvencionalnim, a izvrstnim, postrezite goveji gravlax.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Najboljši nasveti in življenjski triki