Foto: iz odprtih virov
Znano je, da kalij pomaga zniževati krvni tlak in zmanjšuje tveganje za možgansko kap.
Kalij je pomemben elektrolit, ki telesu pomaga opravljati številne funkcije. Sodeluje zlasti pri uravnavanju ravnovesja tekočin, podpiranju krčenja mišic in delovanju živcev. O njem piše v članku Prevention.
Omenjeno je, da prehrana, bogata s kalijem, pomaga tudi pri zniževanju krvnega tlaka in zmanjšuje tveganje za možgansko kap. Po podatkih ameriškega Nacionalnega inštituta za zdravje je priporočena dnevna količina tega mikrohranila približno 3 400 mg za moške in 2 600 mg za ženske. Srednje velika banana vsebuje približno 422 mg ali približno 9 do 12 % dnevne potrebe.
Avtorica članka, registrirana dietetičarka Lauren Manaker, je naštela 7 živil, ki po podatkih ameriškega ministrstva za kmetijstvo vsebujejo več kalija kot banane.
1. avokado
100 g tega sadeža vsebuje približno 690 mg kalija ali 15-21 % dnevne vrednosti.
Avokado je okusen in je tudi vir hranilnih snovi. Bogat je ne le s kalijem, temveč tudi z zdravimi mononenasičenimi maščobami, vlakninami in vitaminom K, zato je odličen za zdravje srca in prebavil.
2. batati
130 g pečenega sladkega krompirja vsebuje 542 mg kalija ali 12-16 % dnevne vrednosti.
Ta izdelek je tudi bogat vir betakarotena, antioksidanta, ki ga telo pretvori v vitamin A. Slednji je bistvenega pomena za vid in delovanje imunskega sistema.
3. špinača
V 180 g kuhane špinače je približno 558 mg kalija ali 12-16 % dnevne vrednosti.
Poleg kalija so te zelene rastline bogate z vitaminoma K in A, železom in magnezijem – snovmi, ki so bistvene za zdravje kosti in proizvodnjo energije.
4 – lubenica
572 g lubenice vsebuje 640 mg kalija, kar je približno 14-18 % dnevne vrednosti.
Lubenica je tudi odličen vir citrulina, aminokisline, ki lahko izboljša telesno zmogljivost, in likopena, močnega antioksidanta, ki zmanjšuje tveganje za vnetja. Lubenica je odlična tudi za polnjenje telesa z vodo.
5. Beli fižol
130 g izdelka vsebuje 600 mg kalija – približno 13-17 % dnevne vrednosti.
Fižol je tudi dostopen vir rastlinskih beljakovin in vlaknin. Vključitev tega izdelka v prehrano spodbuja občutek sitosti in zdravje prebave.
6. Sušene marelice
65 g izdelka vsebuje 755 mg kalija, kar je približno 16-22 % dnevne vrednosti.
Odstranjevanje vode iz sadeža zgošča njegove hranilne snovi. Ne pozabite le, da lahko velike količine suhega sadja povzročijo visoke ravni sladkorja v telesu.
7. Losos
142 g ribe vsebuje 624 mg kalija – približno 13-18 % dnevne vrednosti.
Poleg kalija je losos znan tudi po tem, da vsebuje veliko maščobnih kislin omega-3, ki so bistvene za zdravje možganov in zmanjševanje vnetij.
