Kitajske gospodinje svoje kuhinjske brisače in krpe vedno ohranjajo čiste in lepo dišeče: skrivnost je v tem.

Fotografija: iz odprtih virov

Kako se trajno znebiti mastnih madežev in neprijetnega vonja s kuhinjskega tekstila

Kuhinjske brisače in krpe se najhitreje umažejo. Vpijajo maščobo, vlago, mikrobe in vonjave, ki se sčasoma kopičijo in ne izginejo niti po pranju. Vendar so kitajske gospodinje že zdavnaj našle način, kako kuhinjske tekstilije ohraniti sveže, mehke in brez vonja. Njihova metoda je tako preprosta, da marsikoga preseneti, vendar deluje brezhibno.

Zakaj so kuhinjske brisače in krpe kitajskih gospodinj vedno čiste

Kitajske gospodinje združujejo dve načeli nege. Globinsko čiščenje z vročo vodo, ki uniči bakterije, razgradi maščobo in odpravi neprijetne vonjave, ter naravne sestavine, ki nevtralizirajo mikrobe in osvežijo krpo.

  • Namakanje v vreli vodi z navadno sodo bikarbono. Soda je naravno vpojno sredstvo, ki odlično raztaplja maščobo in odpravlja neprijetne vonjave. Kitajske gospodinje strmo vrelo vodo zlijejo neposredno v skledo ali lonec in dodajo 2 žlici sode bikarbone. Kaj da takšno namakanje: uniči do 99 % bakterij, odstrani trdovratne madeže, dvigne umazanijo z vlaken tkanine, odstrani maščobo, ki ostane po pomivanju posode. Kuhinjski tekstil namakajte 30 minut.
  • Uporaba kisa kot naravnega antiseptičnega sredstva. Po uporabi sode bikarbone brisače speremo in jih za 10 minut namočimo v toplo vodo s kisom – 3 žlice na liter vode. Kis popolnoma nevtralizira vonjave, razkuži tkanino, naredi brisače mehke ter preprečuje nastanek plesni in bakterij. Ta korak je še posebej pomemben v vlažnem kuhinjskem okolju.
  • Sušenje na soncu in svežem zraku. Na Kitajskem verjamejo, da je sonce najboljši naravni sterilizator. Po pranju brisače sušijo neposredno na odprtem soncu, tudi pozimi, saj sončni žarki uničijo vse mikrobe, ki so ostali po pranju. Tkanina dobi naraven, svež vonj, izgine celo plesen. Zato brisače kitajskih gospodinj prijetno dišijo in nimajo vonja po vlagi.
  • Pogosto obnavljanje. Še ena skrivnost kitajskih gospodinj je, da imajo vedno zalogo krp in da vsako krpo uporabljajo le dva dni. Tako se na krpi ne morejo nabirati bakterije.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Najboljši nasveti in življenjski triki