Foto: iz odprtih virov
Ta torta ne bo nikoli propadla
Čokoladna torta je vedno dobra ideja za vsako praznovanje. Obenem je podjetje Simply Recipes delilo enega od receptov za takšno sladico, v katerem je skrivna sestavina vroča voda.
“Morda se sliši preprosto, vendar je ključnega pomena, da dodamo vlago in utekočinimo testo v ravno pravšnji meri. Uporabite lahko vročo vodo ali pa jo nadomestite z vročo kuhano kavo. Kuhana kava bo dodala dodatno vlago, poleg tega pa bo poudarila čokoladni okus torte,” je zagotovljeno v gradivu.
Kljub temu da lahko to torto jemo tudi brez glazure, je z njo veliko bolj okusna. Zato boste potrebovali približno 2 skodelici glazure, da boste prekrili vrh torte.
Recept
Sestavine:
- pršilo za kuhanje brez prijemanja ali olje;
- 180 g moke;
- 105 g nesladkanega kakava v prahu;
- 150 g sladkorja;
- 160 g rjavega sladkorja; 160 g rjavega sladkorja;
- 1/2 čajne žličke pecilnega praška;
- 1 čajna žlička sode bikarbone;
- 1 čajna žlička soli; 1 čajna žlička soli;
- 1 skodelica polnomastnega ali 2-odstotnega mleka;
- 3/4 skodelice rastlinskega olja;
- 2 veliki jajci, sobne temperature;
- 1/2 čajne žličke izvlečka vanilije;
- 1/4 skodelice vroče vode ali kuhane kave;
- 2 skodelici glazure.
Priprava
- Pečico segrejte na 180 °C. Pekač namažite z nelepljivim sprejem za kuhanje, posodo obložite s pergamentnim papirjem, tako da robovi visijo čez stranice, in pergament rahlo popršite.
- V veliki skledi zmešajte moko, kakav v prahu, kristalni sladkor, rjavi sladkor, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol, dokler zmes ni gladka.
- Nato dodajte mleko, olje, jajca in izvleček vanilje ter stepajte ali mešajte do gladke mase. Nato dodamo vročo vodo ali kavo in mešamo do gladkega.
- Testo vlijte v pripravljen model in pecite, dokler se sredina ne strdi in zobotrebec, ki ga vtaknete v sredino, ne pride ven, približno 28-32 minut. Nato pekač prestavite na rešetko in pustite, da se testo popolnoma ohladi, približno 1 uro.
- “Testo pustite v modelu ali ga s pergamentom prenesite na servirno desko. Ohlajeno testo prelijte z izbrano glazuro in ga po želji okrasite. Testo razrežite na 12 ali 16 kosov in ga postrezite,” je povzel Simply Recipes.
V publikaciji svetujejo tudi, da pecivo, pokrito v kalupu ali nepredušno zaprti posodi, hranite na sobni temperaturi do 2 dni ali v hladilniku do 4 dni.
