Fotografija: iz odprtih virov
Ta prigrizek je pripravljen v samo 20 minutah, rezultat pa bo osvojil tudi najzahtevnejše gurmane.
Šašlik je vedno povezan z aromatičnim mesom, dimom in veselo družbo. Toda noben piknik ni popoln brez lahkih in svežih predjedi, ki odlično dopolnjujejo glavno jed.
Ukrajinska kulinarična blogerka Victoria Panasyuk je predlagala hiter in hkrati izvrsten recept – marinirane češnjeve paradižnike z mini mocarelo in pikantnim prelivom. Ta prigrizek je pripravljen v samo 20 minutah, rezultat pa bo osvojil tudi najzahtevnejše gurmane.
Recept
Sestavine:
- Češnjev paradižnik 12-15 kosov.
- Čebula 1 kos.
- Mini mocarela 1 zavojček
- Sveža zelišča (peteršilj, koper ali bazilika) 1 šopek
Preliv
- Dijonska gorčica 2 žlici l
- Sojina omaka 2 žlici
- Balzamični kis 1 žlica. l
- Med 1 žlica
- Česen 1-2 stroka
- Začimba za paradižnik, baziliko in česen 1 žlica.
- Sol ½ žličke
- Olivno olje 2 žlici
Priprava
- Češnjeve paradižnike prerežite na pol, čebulo narežite na tanke kolobarje, zelišča nasekljajte.
- Paradižnike, čebulo, mini mocarelo in zelišča dajte v globok kozarec ali posodo.
- V skledi zmešajte gorčico, sojino omako, kis, med, strt česen, sol, začimbe in olje. Dobro premešajte z vilicami ali metlico, da bo omaka homogena.
- Predjed prelijte z omako, zaprite kozarec s pokrovom in večkrat močno pretresite, da se marinada enakomerno porazdeli.
- Jed pustite 20 minut v hladilniku. V tem času bosta zelenjava in sir vpila vse okuse.
Nasveti
- Če imate radi bolj pikanten okus, lahko dodate ščepec mletega čilija.
- Za dodaten okus uporabite svežo baziliko, ki se dobro ujema s paradižnikom in sirom.
- Predjed lahko v hladilniku hranite do dva dni, vendar so prve ure po kuhanju najbolj okusne.
Marinirani paradižniki so vsestranska jed:
- odlično se ujemajo s kebabom in drugim mesom na žaru;
- so lahko odlična priloga k siru in vinu;
- primeren kot samostojna lahka večerja.
Ta recept je prava rešitev za gostiteljice, ki želijo goste presenetiti z nečim preprostim, a hkrati spektakularnim.
