Priljubljena živila, ki se ne smejo ponovno zamrzniti, so bila poimenovana

Foto: iz javnih virov

Katerih živil ne smete dati nazaj v zamrzovalnik – preberite spodaj

Ponavljajoče se zamrzovanje nekaterih živil lahko povzroči izgubo okusa in celo zastrupitev s hrano. Katerih živil ne smete ponovno dati v zamrzovalnik – preberite spodaj. O tem poroča spletna stran Real simple.

Surovo meso

Odmrzovanje ne uniči bakterij, temveč jih le prestavi v stanje mirovanja, dokler mesa ponovno ne odmrznemo. Med dodatnim postopkom odmrzovanja lahko pride do povečane rasti bakterij.

Zamrzovanje vpliva tudi na beljakovine in ponovno zamrzovanje običajno povzroči kašasto strukturo. Poleg tega ledeni kristali, ki nastanejo med ponovnim zamrzovanjem, uničijo strukturo mesa. Meso postane suho, trdo in izgubi sočnost.

Zato surovo meso odmrznite šele, ko ga skuhate in v celoti uporabite.

Surovi morski sadeži

Surovi morski sadeži so še ena kategorija živil, ki jih nikoli ne smete ponovno zamrzniti. Pri tem lahko nastanejo ledeni kristali, ki poškodujejo izdelek. Posledica tega je običajno kašasta, suha ali gumijasta tekstura in slabši okus po kuhanju.

Najbolje je, da surovo morsko hrano skuhate v enem dnevu po odmrznitvi in nato ponovno zamrznete le popolnoma kuhane ostanke za poznejšo uporabo.

Živila z visoko vsebnostjo vode

Živil z visoko vsebnostjo vode, kot so bučke, kumare, zelena in solata, nikoli ne smete ponovno zamrzniti. Njihova tekstura se bo trajno spremenila, saj se med prvim zamrzovanjem poškodujejo njihove celične stene.

Poleg tega se pri ponovnem zamrzovanju poveča tveganje za razvoj bakterij.

Kuhan riž

Obstaja nevarnost rasti bakterij, zlasti bakterije Bacillus cereus, ki lahko preživi kuhanje in se pri sobni temperaturi hitro razmnožuje. Večkratno zamrzovanje jih ne uniči.

Poleg tega postane riž po odmrzovanju in ponovnem zamrzovanju bolj lepljiv, voden ali drobljiv.

Kuhan riž je najbolje hraniti v hladilniku (največ 1-2 dni) ali zamrzniti takoj po kuhanju v porcijskih vrečkah/kontejnerjih.

Mlečni izdelki

Kreme, jogurti, siri in mleko se lahko po večkratnem zamrzovanju razslojijo, postanejo zrnati ali vodeni. Uničijo se tudi nekateri vitamini in koristne bakterije v fermentiranih mlečnih izdelkih.

Ko se sladoled popolnoma zmehča in nato ponovno zamrzne, lahko nastanejo veliki ledeni kristali, ki uničijo njegovo teksturo. Če je sladoled pretežak za zajemanje, ga pustite nekaj minut stati na sobni temperaturi ali sperite žlico s toplo vodo, da se bolje stopi.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Najboljši nasveti in življenjski triki