Gobova machanka: recept za tradicionalno galicijsko omako, ki se pripravi za praznično mizo

Fotografija: iz odprtih virov

Skrivnost pravega okusa je v kakovostnih suhih gobah in malo potrpežljivosti med dušenjem.

Galicijska kuhinja je prava zakladnica okusov, arom in tradicij, ki se prenašajo iz roda v rod. Med njenimi kulinaričnimi dragulji ima posebno mesto gobova machanka.

To je bogata omaka, ki se tradicionalno pripravlja na božični večer in se postreže s krompirjem, nadevanim zeljem, cmoki in mesom. Na strani mil_alexx_pp je opisano, kako to galicijsko dobroto pripraviti doma, da vam bo vsaka žlica dala toplino in okus gozda.

Recept

Sestavine:

  • posušene gobe 60 g
  • čebula 150 g
  • moka 2 žlici.
  • kisla smetana ali smetana 3 žlice.
  • česnove začimbe
  • sol
  • poper
  • 20 ml olja
  • voda 700-800 ml
  • cmoki (za postrežbo)

Kuhanje

  1. Posušene gobe prelijte z vrelo vodo in jih pustite stati 25 min. Nato jih odcedite iz juhe, vendar vode ne izlijte, saj bo osnova okusa. Gobe narežite na koščke.
  2. V ponev vlijte olje, dodajte sesekljano čebulo in jo na srednji temperaturi pražite približno 6 minut, da postane zlata.
  3. V suhi ponvi na močnem ognju med nenehnim mešanjem prepražite moko, da postane rjava.
  4. Ocvrto moko dodajte gobovi juhi in temeljito premešajte, da postane gladka. Tekočino z moko skozi cedilo prelijte v ponev, da se izognete grudicam.
  5. V ponev dodajte pripravljene gobe, sol, poper in posušen česen. Na nizki temperaturi dušite 20-25 minut.
  6. Hkrati skuhajte cmoke, da bodo pripravljeni za serviranje.
  7. Prilijte nekaj žlic kisle smetane ali smetane in med nenehnim mešanjem kuhajte še 10-12 minut.

Gobova machanka je okusna z vročim krompirjem ali cmoki, lahko pa jo postrežemo tudi z nadevanim zeljem in mesom. Skrivnost pravega okusa je v kakovostnih suhih gobah in malo potrpežljivosti v fazi dušenja. V vsaki žlici omake je čutiti okus gozda in galicijske tradicije.

Gobova machanka ni le jed, temveč del kulturne dediščine Galicije. Za eno mizo združuje generacije, daje toplino in prijetnost, poleg tega pa omogoča, da začutite ukrajinsko kuhinjo v njeni najbolj iskreni obliki. Poskusite to omako pripraviti doma in tudi običajen večer se bo spremenil v majhen praznik okusov.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Najboljši nasveti in življenjski triki