Kaj je bolj zdravo – sadje ali suho sadje: strokovnjaki so dali jasen odgovor

Fotografija: iz odprtih virov

Tako sveže kot suho sadje sta lahko del zdrave prehrane, vendar je pri tem treba upoštevati pomembne razlike.

Tako sveže kot suho sadje sta lahko del zdrave prehrane. Verywellhealth.com pojasnjuje, na katere pomembne odtenke je treba paziti pri izbiri med sadjem in suhim sadjem ter kakšne so koristi za telo.

Sveže sadje je najbolj zdrava izbira

  • Bogastvo hranilnih snovi. Ker sveže sadje ni predelano, ohrani svoje prvotne hranilne snovi in encime.
  • Bolj vlažilno. Sveže sadje vsebuje 80-90 % vode.
  • Manj kalorij in manj sladkorja. Tako je povprečna vsebnost kalorij v suhem sadju 250-300 kcal, v svežem pa 30-90 kcal. Prav tako na primer 100 gramov svežih jabolk vsebuje 10 gramov sladkorja, medtem ko enaka količina suhih jabolk vsebuje 57 gramov.
  • Brez dodatkov. Sveže sadje v nasprotju z nekaterim suhim sadjem nima dodanega sladkorja ali konzervansov.
  • Celovitost hranil. Hkrati lahko postopek dehidracije suhega sadja uniči hranilne snovi, kot je vitamin C.
  • Večja sitost, kar lahko posledično zmanjša vnos kalorij ter tveganje za debelost in sladkorno bolezen.
  • Počasnejša prebava: visoka vsebnost vode v svežem sadju upočasni praznjenje želodca, kar spodbuja boljšo absorpcijo hranilnih snovi.

Tudi suho sadje je zdravo

  1. Visoka vsebnost antioksidantov. Zaradi večje vsebnosti polifenolov (fenolov, flavonoidov, karotenoidov, fitoestrogenov) vsebujejo več vlaknin in antioksidantov na 30 g obroka kot sveže sadje.
  2. Višja prehranska kakovost. Redni potrošniki suhega sadja se običajno prehranjujejo bolj kakovostno (uživajo več sadja, zelenjave, polnozrnatih izdelkov, morske hrane in drugih rastlinskih virov kot v povprečju) ter dobijo več vlaknin in kalija, trdijo raziskave.
  3. Manj zdravstvenih tveganj. Raziskovalci pravijo, da imajo ljudje, ki redno uživajo suho sadje, nižji indeks telesne mase, obseg pasu in sistolični krvni tlak.
  4. Preprečevanje sladkorne bolezni. Po nekaterih študijah lahko hranila, kot so magnezij, kalij in kalcij, ki jih najdemo v suhem sadju, zmanjšajo tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 in pomagajo uravnavati raven sladkorja v krvi.
  5. Nadzor krvnega sladkorja. Študije kažejo, da topne vlaknine v suhem sadju upočasnjujejo absorpcijo sladkorja in preprečujejo skoke ravni glukoze v krvi.
  6. Priročnost in dolg rok trajanja, zaradi česar so enostaven in priročen prigrizek.

Kdo se mora izogibati suhemu sadju?

Večina ljudi lahko uživa suho sadje v zmernih količinah, nekateri pa morajo biti previdni ali se mu popolnoma izogibati.

Mednje spadajo ljudje s sladkorno boleznijo (saj suho sadje vsebuje koncentrirane sladkorje, ki lahko povzročijo povišanje ravni sladkorja v krvi), ljudje, ki nadzorujejo svojo telesno težo, in ljudje z občutljivostjo na sulfite (nekatere vrste suhega sadja vsebujejo sulfite za ohranjanje barve in okusa).

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Najboljši nasveti in življenjski triki