Foto: iz javnih virov
Ima več vlaknin kot mnoga žita, po vsebnosti antioksidantov na težo pa je popcorn celo pred sadjem in zelenjavo.
Popcorn je že dolgo povezan s kinodvoranami in vedri slastnih dobrot za dva. Vendar znanstveni dokazi kažejo, da je ta preprosta koruzna poslastica eden najbolj zdravih prigrizkov, če je pravilno pripravljena. O sedmih zdravih prednostih koruze na zraku, pravi RBC-Ukrajina s sklicevanjem na objavo strokovnjaka za prehrano in profesorja Olega Šveca na Facebooku.
Kako koristna je popcorn
Ima več vlaknin kot mnoga žita, po vsebnosti antioksidantov na težo pa je popcorn celo pred sadjem in zelenjavo.
Dve porciji (16 g) zračne koruze vsebujeta le 62 kalorij, skoraj 2,5 g vlaknin, 2 g beljakovin in manj kot en gram maščob, zato je idealna za tiste, ki pazijo na svojo težo in presnovo.
8 znanstveno dokazanih razlogov, da v svojo prehrano vključite popcorn
Izboljša prebavo
Vlaknine hranijo koristne bakterije in pomagajo preprečiti zaprtje. Zdravo črevesje To je močan imunski sistem in boljše razpoloženje.
Spodbuja nadzor nad telesno težo
Popkorn se počasi prebavlja in daje dolgotrajen občutek sitosti, njegova ferulinska kislina pa pomaga v boju proti debelosti.
Stabilizira raven sladkorja
Polnozrnata žita, zlasti koruza, preprečujejo skoke glukoze. To je pomembno za ljudi s sladkorno boleznijo in prediabetesom.
Zmanjšuje tveganje za nastanek raka
Antioksidanti in vlaknine zmanjšujejo oksidativni stres in ščitijo DNK. Velja celo, da je koristna pri zmanjševanju tveganja za nastanek raka na debelem črevesu in želodcu.
Pomaga normalizirati krvni tlak
Ferulinska kislina deluje protivnetno, prehranske vlaknine pa so povezane z nižjim krvnim tlakom.
Zmanjšuje raven holesterola
Topne vlaknine dobesedno odstranjujejo “slab” holesterol iz telesa, kar zmanjšuje tveganje za srčni infarkt in aterosklerozo.
Podpira zdravje možganov
Študije kažejo, da ferulinska kislina upočasnjuje razvoj Alzheimerjeve bolezni, redno uživanje polnozrnatih žit pa izboljšuje kognitivne funkcije.
Ni vsa koruza zdrava
Filmski popcorn, tako kot večina kupljenih v trgovini, vsebuje sol, sladkor, arome in transmaščobe ter izgublja vse pozitivne učinke.
Najbolj zdrava možnost je doma pripravljen popcorn:
- brez olja ali z minimalno količino olivnega ali avokadovega olja
- brez dodanega sladkorja
- začinjen ali rahlo aromatiziran
Večina v trgovini kupljenega popkorna za mikrovalovno pečico vsebuje kemične dodatke in natrij, zato je najbolje kupiti navadna zrna in jih skuhati v poparniku, ponvi ali mikrovalovni pečici.
