Popolna jabolčna pita: preprost recept slavnega kuharja

Foto: iz javnih virov

Ta jabolčna sladica bo postala ena vaših najljubših.

Jesen lahko imenujemo sezona peke z jabolki. Za vas smo pripravili popoln recept za jabolčno pito, ki bo postala vaša najljubša jesenska sladica. Je preprosta za pripravo, a zelo okusna, piše TSN.ua s sklicevanjem na recept kuharskega mojstra Volodymyrja Yaroslavskega.

Recept

Sestavine

Za nadev:

  • 1,3-1,4 kg jabolk (po možnosti “Mutsu” ali “Golden”).
  • 190 g sladkorja
  • 60 g 82,5-odstotnega masla

Za testo:

  • 210 g moke
  • 140 g masla
  • 60 g ledene vode
  • limonin sok
  • sol

Priprava

  1. Vse sestavine morajo biti hladne. V presejano moko vtrite maslo na veliki strunji. To storite hitro, da se zmes ne segreje in da se maslo ne zmehča.
  2. Ko vsi koščki v moki postanejo kot oblati, testo zberemo na kupček. Notranjost napolnite z limonino kislo vodo in soljo.
  3. Vse skupaj nežno premešajte. To testo včasih imenujemo hitro listnato testo. Preostali koščki masla bodo dali testu učinek plastenja.
  4. Testo zavijte v folijo za živila in ga postavite v hladilnik.
  5. Pripravite nadev. Jabolka olupite in jih razrežite na štiri “rezine”.
  6. V ponev nasujte sladkor in počakajte, da se začne topiti. Nato počasi mešamo z lopatko, da postanejo karamelizirani.
  7. Nato ponev odstavite in dodajte košček masla.
  8. Ko se maslo stopi, vlijte mešanico v pekač. Na karamelno zmes položite rezine jabolk eno poleg druge.
  9. Testo vzemite iz hladilnika. Začni ga valjati in prepogibati na pol kot listnato testo. To storite trikrat ali štirikrat. Nato ga razvaljamo in položimo na jabolka.
  10. Pito postavimo v pečico, ogreto na 175-180 stopinj. Pečemo približno 30-35 minut.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Najboljši nasveti in življenjski triki