Foto: iz javnih virov
Ta jabolčna sladica bo postala ena vaših najljubših.
Jesen lahko imenujemo sezona peke z jabolki. Za vas smo pripravili popoln recept za jabolčno pito, ki bo postala vaša najljubša jesenska sladica. Je preprosta za pripravo, a zelo okusna, piše TSN.ua s sklicevanjem na recept kuharskega mojstra Volodymyrja Yaroslavskega.
Recept
Sestavine
Za nadev:
- 1,3-1,4 kg jabolk (po možnosti “Mutsu” ali “Golden”).
- 190 g sladkorja
- 60 g 82,5-odstotnega masla
Za testo:
- 210 g moke
- 140 g masla
- 60 g ledene vode
- limonin sok
- sol
Priprava
- Vse sestavine morajo biti hladne. V presejano moko vtrite maslo na veliki strunji. To storite hitro, da se zmes ne segreje in da se maslo ne zmehča.
- Ko vsi koščki v moki postanejo kot oblati, testo zberemo na kupček. Notranjost napolnite z limonino kislo vodo in soljo.
- Vse skupaj nežno premešajte. To testo včasih imenujemo hitro listnato testo. Preostali koščki masla bodo dali testu učinek plastenja.
- Testo zavijte v folijo za živila in ga postavite v hladilnik.
- Pripravite nadev. Jabolka olupite in jih razrežite na štiri “rezine”.
- V ponev nasujte sladkor in počakajte, da se začne topiti. Nato počasi mešamo z lopatko, da postanejo karamelizirani.
- Nato ponev odstavite in dodajte košček masla.
- Ko se maslo stopi, vlijte mešanico v pekač. Na karamelno zmes položite rezine jabolk eno poleg druge.
- Testo vzemite iz hladilnika. Začni ga valjati in prepogibati na pol kot listnato testo. To storite trikrat ali štirikrat. Nato ga razvaljamo in položimo na jabolka.
- Pito postavimo v pečico, ogreto na 175-180 stopinj. Pečemo približno 30-35 minut.
