Fotografija: iz odprtih virov
Imajo nežno teksturo, rahlo kislost in osvežujoč okus.
Namočena jabolka so tradicionalna ukrajinska jed, ki se vrača v modo. Imajo nežno teksturo, rahlo kislost in osvežujoč okus, zaradi preproste tehnologije pa jih je mogoče skladiščiti več mesecev, ne da bi izgubila kakovost. RBC-Ukrajina deli recept za kuhanje takšnih jabolk s sklicevanjem na Konservatsiya i Kulinariya.
Recept
Sestavine:
- 2 kg majhnih čvrstih jabolk
- 3 litri vode
- 150 g sladkorja
- 150 g medu
- 2 žlici soli
- listi grozdja in ribeza
Priprava:
- Jabolka temeljito olupite in operite ter jih položite v veliko emajlirano posodo ali globoko skledo. V ločeni posodi zmešajte vodo z medom, sladkorjem in soljo. Zavrite in kuhajte nekaj minut, da se sestavine popolnoma raztopijo. Jabolka takoj prelijte z vročo marinado ter za okus dodajte grozdje in liste ribeza.
- Zgornji del pokrijte s krožnikom in postavite manjši ovinek. Tako se bodo jabolka enakomerno potopila v tekočino. Pri sobni temperaturi jih pustite 2 tedna. V tem času bo potekala naravna fermentacija, ki bo jabolkom dala značilen “plesniv” okus.
- Ko je fermentacija končana, jabolka prestavite v sterilizirane kozarce in jih prelijte z odcejeno marinado. V tej obliki se odlično ohranijo več mesecev. To je idealna izbira za hladno sezono.
Ta recept je enostavno razširljiv: lahko namočite 2 kg ali 20 kg jabolk, ne da bi vas skrbelo skladiščenje. Domača kisla jabolka so dober dodatek k praznični mizi, zdravi večerji ali zimskemu prigrizku.
