Foto: iz odprtih virov
Strokovnjak pojasnil, zakaj bi morali jesti prej, da bi shujšali in izboljšali spanec
Z nastopom krajših dni naša notranja biološka ura ali cirkadiani ritem zahteva prilagoditev časa za obroke. Strokovnjaki za prehrano svetujejo, da se čas večerje premakne na zgodnejši del dneva, da bi izboljšali presnovo, spanec in splošno zdravje. Daily Mail poroča, da.
Profesorica Catherine Norton, izredna profesorica športne in vadbene prehrane na Univerzi v Limericku, je pojasnila, da lahko uskladitev časa obrokov z naravnimi ritmi telesa pomaga ohranjati energijo in razpoloženje.
Popolna ura za večerjo
Strokovnjak opozarja, da je pozimi “pozornost na to, kdaj jeste, lahko enako pomembna kot na to, kaj jeste”. Prebava, sproščanje hormonov (vključno s tistimi, ki pomagajo pri spanju) in izgorevanje kalorij so namreč odvisni od cirkadianih ritmov.
Profesor Norton svetuje, da se večerja konča med 17.30 in 19. uro. Obrok naj bo vsaj dve do tri ure pred spanjem.
Znanstveni dokazi
Nasveti temeljijo na vse bolj razširjenem področju “krononutricije”, ki preučuje, kako čas obrokov vpliva na zdravje. Ena od raziskav je pokazala, da so ljudje, ki so večerjali ob 22. uri, imeli za 20 % višje vrednosti krvnega sladkorja in so pokurili 10 % manj maščob kot tisti, ki so jedli ob 18. uri. Obsežen pregled 29 študij je pokazal, da zgodnje prehranjevanje in uživanje večine kalorij na začetku dneva spodbujata večjo izgubo telesne teže, nižji krvni tlak, raven sladkorja v krvi in holesterola.
Poleg tega so pozni obroki povezani s povečanim tveganjem za debelost in sladkorno bolezen tipa 2. Čeprav je uskladitev časa obrokov s cirkadianim ritmom obetaven način za preprečevanje presnovnih stanj, strokovnjak opozarja na prilagodljivost:
“Pravi ključ je namernost – sprejemanje odločitev, ki služijo vašemu zdravju, in ne toga pravila, ki povzročajo stres. Najbolj zdrav ritem je tisti, ki je usklajen z vašo biologijo in vašim življenjskim slogom,” je opozorila Kathryn Norton.
Če se pozni vadbi ali večerji s prijatelji ne morete izogniti, profesorica Norton svetuje, da se osredotočite na kakovost hrane. Izberite lažje in bolj uravnotežene obroke ter poskrbite za dve do tri ure odmora med obroki in spanjem.
