Foto: iz javnih virov
Zaradi nepravilnega skladiščenja je tudi včerajšnja večerja potencialno nevarna za zdravje
Včasih se lahko ostanki pokvarijo že po nekaj urah, zlasti jajčne jedi, kuhan riž in solate z majonezo. Zaradi nepravilnega shranjevanja se tudi včerajšnja večerja spremeni v potencialno nevarnost za zdravje. O tem poroča spletna stran Real Simple.
Kuhan riž
Kuhan riž se hitro pokvari zaradi ugodnih pogojev za rast bakterij, zlasti bakterije Bacillus cereus, ki lahko preživi tudi po toplotni obdelavi.
Pri sobni temperaturi je riž lahko nevaren že 2-4 ure po kuhanju. Da bi upočasnili kvarjenje, je treba riž čim prej ohladiti (npr. tako, da ga na tanko razporedimo po širokem krožniku) in ga shraniti v hladilniku pri +4 °C za največ en dan.
Riž lahko ponovno segrejete, vendar tega ne smete početi večkrat. Bakterije lahko proizvajajo toksine, ki se s segrevanjem ne uničijo.
Sok
Domača omaka je obvezna na večini prazničnih miz, vendar je tudi ena od jedi, ki se najhitreje pokvari. Če jo hranite več kot dve uri pri temperaturi +20 ali +25 °C, je nevarna za uživanje.
Visoka vsebnost vlage v omaki je idealna za patogene bakterije in mikrobe, ki povzročajo kvarjenje.
Znaki kvarjenja so temnejša barva, kisel ali neprijeten vonj ter opazno gostejša ali grudičasta tekstura.
Stepena smetana
Stepena smetana ima zelo kratek rok trajanja. Razlogov za to je več:
- visoka vsebnost vlage in maščob – idealno okolje za bakterije
- velika površina stika z zrakom po stepanju – hitra oksidacija maščobe in razvoj mikroflore
- nestabilnost pene – smetana se usede, sirotka se sprosti, struktura se uniči
Najbolje je, da se stepena smetana porabi v 24 urah po shranjevanju v hladilniku (po odprtju ali kuhanju).
Solate na osnovi majoneze
V trgovini kupljena majoneza je pasterizirana in rahlo kisla, da se prepreči rast bakterij. To pomeni, da je majoneza na splošno varna za dolgotrajno skladiščenje.
Vendar se v kombinaciji z drugimi sestavinami, kot so jajca, krompir ali piščanec, te najprej pokvarijo. Zato velja solate, pripravljene z majonezo, porabiti v enem dnevu.
Jedi iz testenin
Kuhane testenine imajo kratek rok trajanja in jih lahko v hladilniku hranite le tri dni.
Takšen izdelek se razmeroma hitro pokvari, ker vsebuje bakterijo Bacillus cereus, ki tvori spore, ki lahko preživijo prvi postopek kuhanja.
Za razliko od riža testenine običajno vsebujejo manj vlage in kisline. To dejansko upočasni rast bakterij in podaljša varen rok uporabe za več dni.
Mehke vrste sira
Ostanke mehkih sirov (npr. brie, rikota ali skuta) je treba zavreči 2 dni po odprtju embalaže. Zaradi visoke vsebnosti vlage v primerjavi s trdimi siri so odlično gojišče za razvoj plesni in bakterij.
Rast plesni na površini sira in grenak ali kisel okus sta znak, da se je sir pokvaril.
