Fotografija: iz odprtih virov
Tako skuta kot jogurt vsebujeta približno enako količino kalcija, kalija in vitamina B12.
Tako skuta kot jogurt sta hranljiva in zdrava mlečna izdelka, vendar se razlikujeta po vsebnosti kalcija in probiotikov. Strokovnjakinja za prehrano je MarthiStewart povedala, kateri od teh izdelkov je bolj zdrav in ali je vredno v hladilniku nameniti prostor za oba.
“Kar zadeva beljakovine, maščobe in ogljikove hidrate, sta si grški jogurt in skuta praktično enaka,” pravi strokovnjakinja za prehrano Jamie Mock. Razlike so v vsebnosti vitaminov, mineralov in probiotikov.
Beljakovine
“S sestavinami, ki so večinoma fermentirani mlečni izdelki in sol, je skuta visokokakovostna beljakovina, ki jo lahko uporabite za hitre in enostavne obroke ali kot koristno orodje za doseganje dnevnega vnosa beljakovin,” pravi nutricionistka Amy Davis. Odvisno od blagovne znamke skuta vsebuje približno 12-15 gramov beljakovin na porcijo.
Navadni jogurt vsebuje približno 8-12 gramov beljakovin, grški jogurt pa približno 10-17 gramov. Grški jogurt je popoln vir beljakovin, saj vsebuje vseh devet esencialnih aminokislin.
Vitamini in minerali
Tako skuta kot jogurt vsebujeta približno enako količino kalcija, kalija in vitamina B12, čeprav je grški jogurt nekoliko bogatejši.
“Razlika je v vsebnosti natrija in magnezija: skuta vsebuje skoraj devetkrat več natrija in polovico manj magnezija kot grški jogurt,” ugotavlja Mock. Davis dodaja, da je v eni skodelici grškega jogurta približno 75 miligramov natrija, v skuto pa približno 680 miligramov.
Probiotiki
“Jogurt je narejen iz živih in aktivnih kultur, ki so naravni vir probiotikov, ki podpirajo zdravje črevesja,” pravi Mock.
V trgovini kupljena skuta je bodisi fermentirana bodisi zakisana. Nekatere blagovne znamke uporabljajo metodo “neposrednega stiskanja”, pri čemer mleko zakisajo z živilsko kislino, kot je kis, medtem ko druge dodajajo bakterijske kulture in proizvajajo probiotični izdelek. “Grški jogurt z živimi aktivnimi kulturami vsebuje črevesju koristne probiotike, medtem ko te koristne bakterije vsebujejo le nekatere vrste fermentirane skute,” pravi Davies.
Maščobe
Mastna skuta ima običajno kremasto teksturo in maslen okus, medtem ko so izdelki z zmanjšano vsebnostjo maščob bolj suhi in pikantni. Tudi polnomastni jogurt je gostejši in bogatejši, medtem ko je jogurt z enim ali dvema odstotkoma maščobe lahko bolj tekoč, zaradi pomanjkanja maščobe pa ima kiselkast okus in kredast občutek v ustih.
Najboljša izbira
Mock trdi, da je najbolj uporabna izbira odvisna od potreb in ciljev posameznika.
“Na splošno je navaden nemasten jogurt ali skuta zdrava izbira za večino ljudi. Vendar lahko tistim z večjimi potrebami po kalorijah in maščobah ter športnikom na visoki ravni z velikim obsegom treningov koristijo mastne možnosti, da zadovoljijo svoje energijske potrebe,” pravi.
Davisova pravi, da je v vaši prehrani dovolj prostora tako za skuto kot za jogurt.
“Čeprav skuta ni tako hranljiva kot grški jogurt, je še vedno priročen in zadovoljiv vir beljakovin,” pravi.
