Ne umivajte ponve takoj po cvrtju jajc: nasvet, ki bo vašo posodo ohranil za več let

Foto: iz javnih virov

Z upoštevanjem teh preprostih pravil boste podaljšali življenjsko dobo svoje ponve za več let, kuhanje pa bo veliko bolj prijetno.

Morda se zdi logično: ko ste skuhali jajca, takoj operite ponev. Toda prav ta navada bistveno skrajša življenjsko dobo ponve in lahko uniči tudi najkakovostnejšo nelepljivo prevleko.

Vroče ponve ne smete dati pod hladno vodo. To je še posebej pomembno za modele iz litega železa in površine z neprijemljivo plastjo. Ko hladna tekočina pade na segreto kovino, material doživi toplotni šok. Posledično se pojavijo mikrorazpoke, ki se sčasoma razvijejo v opazne odlomke in nepravilnosti.

Pri tem trpi tudi nelepljiva prevleka: izgubi svojo gladkost in hrana se začne prijemati tudi pri običajni uporabi.

Izkušene gospodinje svetujejo, da ponev pred pranjem pustite 10-15 minut, da se ohladi. Šele nato se lotite čiščenja.

Obstaja še ena pomembna niansa: za nego morate izbrati mehke gobice in nežna čistila. Abrazivni materiali hitro uničijo premaz in pospešijo nastanek novih poškodb.

Litoželezne ponve zahtevajo še posebej nežno ravnanje: ne smete jih prati takoj po kuhanju in jih ne smete namakati ali zalivati s hladno vodo.

Po ohladitvi je najbolje obrisati litoželezo s soljo ali papirnato brisačo, da se ohrani njen naravni zaščitni sloj in ostane v odličnem stanju.

Z upoštevanjem teh preprostih pravil boste podaljšali življenjsko dobo svoje ponve za več let, kuhanje pa bo veliko bolj prijetno.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Najboljši nasveti in življenjski triki