Foto: iz odprtih virov
Konzervirana živila so priročna, in če jih pravilno izberete, so lahko tudi koristna.
Konzervirana hrana je priročna, cenovno dostopna in lahko enako hranljiva kot sveža hrana, zato se jo splača nabrati na zalogo. O tem piše portal Verywellhealth.
Strokovnjak za prehrano Jamie Johnson se strinja, da lahko ljudje, ki redno uživajo konzervirano hrano, na splošno dobijo več hranilnih snovi in razvijejo bolj zdrave prehranjevalne navade. V zvezi s tem je publikacija naštela 6 vrst konzervirane hrane, ki jih je vredno imeti v svoji shrambi.
1. Fižol v konzervi
Če imate pri roki fižol v pločevinki, lahko to hranljivo živilo enostavno vključite v svojo prehrano. Pospešuje lahko zdravje srca, prebavo in nadzor nad telesno težo. Po podatkih ameriškega ministrstva za kmetijstvo je konzerviran fižol bogat z beljakovinami, železom, vlakninami, magnezijem, kalijem, cinkom in folati.
Vendar si velja zapomniti, da lahko vsebuje veliko natrija, zato je dobro, da pred uporabo splaknete tekočino iz pločevinke in izperete vsebino ali izberete pločevinko z nizko vsebnostjo natrija.
2. Paradižnik v pločevinki
Paradižnik vsebuje močan antioksidant likopen. Študija, objavljena v 2022 MDPI, kaže, da se lahko njegovi učinki povečajo med postopkom konzerviranja.
Po mnenju znanstvenikov likopen podpira zdravje srca, zmanjšuje simptome zaprtja in zmanjšuje tveganje za sladkorno bolezen tipa 2. Poleg tega konzervirani paradižniki vsebujejo še druge bistvene hranilne snovi: vitamin C, kalij in magnezij.
3. Konzervirane buče
Konzervirana buča vsebuje malo kalorij in je bogata z vitaminom A ter drugimi ključnimi hranilnimi snovmi. Samo ena skodelica konzervirane buče vsebuje 7 gramov (g) vlaknin in več kot 200 % dnevne vrednosti vitamina A.
Poleg tega ima konzervirana buča tudi precej magnezija, železa, kalija ter vitaminov C in E. Strokovnjaki za prehrano svetujejo izbiro konzerviranih vrst brez dodanega sladkorja ali natrija.
4. Konzervirana tuna
Tuna v konzervi vsebuje veliko pustih beljakovin in omega-3 kislin, ki imajo protivnetne lastnosti, kar je ključnega pomena za zdravje srca. Ta riba vsebuje tudi kalcij, vitamin D, selen in železo.
Strokovnjaki, ki so ozaveščeni o zdravju, svetujejo, da izberejo tunino v konzervi brez olja in se tako izognejo prevelikim količinam kalorij in maščob ter se osredotočijo na možnosti z nizko vsebnostjo natrija ali “brez dodane soli”.
Nosečnice ali doječe matere naj se pred uživanjem tune posvetujejo z zdravnikom, da bi ugotovile, koliko ribe je varne. Tuna je namreč znana po tem, da vsebuje živo srebro.
5. Konzerviran stročji fižol
Ta običajna konzervirana zelenjava vsebuje malo ogljikovih hidratov in kalorij, vendar je bogata s hranilnimi snovmi. Ena skodelica konzerviranega izdelka vsebuje skoraj 4 g vlaknin in več kot 2 g beljakovin. Vsebuje tudi vitamine C, B in A. Čeprav, kot kaže študija, objavljena leta 2024 na straneh revije Frontiers Media SA, se del hranilne vrednosti stročjega fižola izgubi med postopkom konzerviranja.
6. Ananas v pločevinki
Kadar svež ananas ni na voljo, je lahko ananas v pločevinki primerna alternativa. Iz skodelice izdelka boste dobili skoraj 20 % dnevnega vnosa vitamina C, ki pozitivno vpliva na delovanje imunskega sistema, absorpcijo železa, celjenje ran in presnovo.
Izberite ananas v pločevinki (in drugo sadje) v vodi ali lastnem soku in ne v sirupu z visoko vsebnostjo dodanega sladkorja ali umetnih sladil. Ker ima ananas višji glikemični indeks (kar pomeni, da lahko hitro dvigne raven sladkorja v krvi), razmislite o kombinaciji z živili z visoko vsebnostjo beljakovin: jogurtom, mlekom.
