7 živil, s katerimi bo juha bolj krepka in hranljiva

Foto: iz javnih virov

Nekatera živila jo naredijo bolj hranljivo in krepko, kar pomaga potešiti lakoto in dolgo uživati v okusu.

Juha ni le enostavna prva jed, temveč tudi pravi način za nasititev, če izberete prave sestavine. Zaradi nekaterih živil je bolj hranljiva in nasitna, saj pomaga potešiti lakoto in dlje časa uživati v okusu. O tem poroča spletna stran Verywell health.

Polnozrnata živila

V reviji Journal of Food Sciences and Nutrition piše, da je dodajanje polnozrnatih izdelkov, kot so rjavi riž, kvinoja ali ječmen, enostaven in poceni način, da juha postane bolj nasitna. Polnozrnata žita vpijejo juho in ustvarijo gostejšo, nasitno teksturo, ki daje občutek sitosti.

V nasprotju z rafiniranimi žiti (kot so riž in testenine iz bele moke) polnozrnata žita ohranjajo vlaknine, ki upočasnjujejo prebavo, stabilizirajo raven sladkorja v krvi in energije ter dajejo občutek sitosti dlje časa.

Več beljakovin

Beljakovine se prebavljajo počasi, zato so eden najučinkovitejših načinov za povečanje občutka sitosti. Pomagajo preprečevati skoke sladkorja v krvi in podpirajo mišično maso.

Ne glede na to, ali izberete živalske ali rastlinske beljakovine, obstaja veliko zdravih možnosti, ki lahko spodbujajo občutek sitosti in izboljšajo okus.

Stročnice

Stročnice vključujejo fižol, grah, lečo in sojine izdelke. Ne le, da so cenovno dostopne, ampak so tudi bogate z beljakovinami, vlakninami, vitamini in minerali, kar optimizira hranilno vrednost in trajnost vsakega recepta za juho.

V reviji Trends in Food Science Technology piše, da se k juham dobro podajajo celi konzervirani fižol ali leča. Lahko jih tudi pretlačite, da dobijo kremast okus brez mlečnih izdelkov.

Korenska zelenjava

Koreninska zelenjava, kot so sladki krompir, korenje, rdeča pesa, pastinak in repa, je idealna za juhe, saj zagotavlja naravno sladkost in barvo.

Bogate so z vlakninami, kompleksnimi ogljikovimi hidrati in antioksidanti, ki pomagajo ohranjati energijo in odpornost v hladnejših mesecih.

Ko korenasto zelenjavo dušimo v juhi, dobi mehko, kremasto teksturo, ki zgosti juho in naredi vsak grižljaj bolj bogat. Poskusite jo najprej popražiti, da dobi bolj naravno sladek, karameliziran okus, ali pa jo narežite na majhne kocke, da se takoj raztopi v jušni osnovi.

Listnata zelenjava

Listnata zelenjava, kot so ohrovt, špinača, blitva ali listnati ohrovt, je enostaven način za dodajanje hranilnih snovi in teksture juhi z minimalno količino dodanih kalorij. Vsebuje tudi vlaknine, železo, kalcij in antioksidante, ki podpirajo energijo in odpornost.

Oreščki in semena

Oreščki in semena lahko dajejo juhi lepo hrustljavost in ji dodajo dodatna hranila.

Bučna semena, sončnična semena, sesekljani orehi ali narezani mandlji dodajo teksturo, okus ter odmerek zdravih maščob in vlaknin, ki pomagajo ostati dlje časa siti.

Bogata so tudi z minerali, kot so magnezij, cink in selen, ki podpirajo zdravje imunskega sistema.

Zdrave maščobe

Juhe so odličen način za dodajanje zdravih maščob, saj se dobro ujemajo in pomagajo pri daljšem občutku sitosti, ker upočasnjujejo prebavo in spodbujajo zdravje srca.

To lahko vključuje sestavine, kot so deviško oljčno olje, avokado ali celo žlica masla z oreščki, odvisno od vaših okusov.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Najboljši nasveti in življenjski triki