Poltava dušeni halushki z mesom: recept za tradicionalno ukrajinsko jed

Fotografija: iz odprtih virov

Poltavski dušeni galuški z mesom – to ni le tradicionalna jed, ampak majhen obred udobja in topline v vaši kuhinji.

Poltavski galuški so pravi ponos ukrajinske kuhinje, njihova različica na pari z mesnim nadevom pa je lahka, nežna in izjemno okusna.

To je idealna jed za družinsko kosilo ali večerjo, ko želite združiti domače udobje s klasičnimi gastronomskimi tradicijami. Recept je opisan na strani YIZHLO.

Recept

Sestavine:

Testo

  • Moka 350 g moke
  • Kefir 250 g
  • Sol 1/3 čajne žličke
  • Soda 1 žlička

Polnjenje

  • Mleto svinjsko meso 400 g
  • Korenje 100 g
  • Čebula 100 g
  • Paradižnikova pasta 1 žlica
  • Voda 30 g
  • Maslo 20-30 g
  • Sol
  • Črni poper
  • Granuliran česen

Nabodala

  • Slanina 100 g
  • Čebula 100 g
  • Koper
  • Kisla smetana

Priprava

  1. Testo. Vse sestavine zmešajte do homogene mase, zavijte v folijo za živila in pustite počivati 30 min.
  2. Nadev. V segreti ponvi prepražimo korenje in čebulo, da se zmehčata. Dodamo mleto meso, ga razdrobimo na majhne koščke in pražimo 5-6 min. Nato dodamo paradižnikovo mezgo, vodo in začimbe ter segrevamo 3-4 min, dokler tekočina ne izhlapi. Izklopite ogenj in dodajte košček masla.
  3. Maščoba. Slanino na srednji temperaturi prepražite do zlate barve. Čebulo na nizki temperaturi karamelizirajte do temno rjave barve. Združite čebulo, svinjsko mast in šalotko.
  4. Oblikovanje halušk. Testo razvaljajte na 4-5 mm in izrežite kroge s premerom 8 cm. Namažite približno 1 žlico nadeva in oblikujte cmoke.
  5. Kuhanje v pari. Kuhajte 7 min. Haluške premažite s čebulnimi šalotkami, potresite s koprom in postrezite s kislo smetano.

Nasveti

  • Za bolj mehko testo uporabite kefir sobne temperature.
  • Nadev lahko kombinirate, npr. svinjski in goveji ali piščančji, če želite lažjo različico.
  • Knedle lahko postrežemo ne le s kislo smetano, temveč tudi s pečeno paradižnikovo ali gobovo omako za bolj prefinjen okus.

Poltavski dušeni haluški z mesom niso le tradicionalna jed, temveč majhen obred prijetnosti in topline v vaši kuhinji. Z lahkoto združujejo zgodovino ukrajinske kuhinje in sodoben pristop k kuhanju.

Poskusite kuhati in vaši bližnji bodo cenili te ukrajinske dobrote.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Najboljši nasveti in življenjski triki