Fotografija: iz odprtih virov
Poltavski dušeni galuški z mesom – to ni le tradicionalna jed, ampak majhen obred udobja in topline v vaši kuhinji.
Poltavski galuški so pravi ponos ukrajinske kuhinje, njihova različica na pari z mesnim nadevom pa je lahka, nežna in izjemno okusna.
To je idealna jed za družinsko kosilo ali večerjo, ko želite združiti domače udobje s klasičnimi gastronomskimi tradicijami. Recept je opisan na strani YIZHLO.
Recept
Sestavine:
Testo
- Moka 350 g moke
- Kefir 250 g
- Sol 1/3 čajne žličke
- Soda 1 žlička
Polnjenje
- Mleto svinjsko meso 400 g
- Korenje 100 g
- Čebula 100 g
- Paradižnikova pasta 1 žlica
- Voda 30 g
- Maslo 20-30 g
- Sol
- Črni poper
- Granuliran česen
Nabodala
- Slanina 100 g
- Čebula 100 g
- Koper
- Kisla smetana
Priprava
- Testo. Vse sestavine zmešajte do homogene mase, zavijte v folijo za živila in pustite počivati 30 min.
- Nadev. V segreti ponvi prepražimo korenje in čebulo, da se zmehčata. Dodamo mleto meso, ga razdrobimo na majhne koščke in pražimo 5-6 min. Nato dodamo paradižnikovo mezgo, vodo in začimbe ter segrevamo 3-4 min, dokler tekočina ne izhlapi. Izklopite ogenj in dodajte košček masla.
- Maščoba. Slanino na srednji temperaturi prepražite do zlate barve. Čebulo na nizki temperaturi karamelizirajte do temno rjave barve. Združite čebulo, svinjsko mast in šalotko.
- Oblikovanje halušk. Testo razvaljajte na 4-5 mm in izrežite kroge s premerom 8 cm. Namažite približno 1 žlico nadeva in oblikujte cmoke.
- Kuhanje v pari. Kuhajte 7 min. Haluške premažite s čebulnimi šalotkami, potresite s koprom in postrezite s kislo smetano.
Nasveti
- Za bolj mehko testo uporabite kefir sobne temperature.
- Nadev lahko kombinirate, npr. svinjski in goveji ali piščančji, če želite lažjo različico.
- Knedle lahko postrežemo ne le s kislo smetano, temveč tudi s pečeno paradižnikovo ali gobovo omako za bolj prefinjen okus.
Poltavski dušeni haluški z mesom niso le tradicionalna jed, temveč majhen obred prijetnosti in topline v vaši kuhinji. Z lahkoto združujejo zgodovino ukrajinske kuhinje in sodoben pristop k kuhanju.
Poskusite kuhati in vaši bližnji bodo cenili te ukrajinske dobrote.
