Foto: iz javnih virov
Zdaj je sezona buč, to pa pomeni jedi iz buč, ki bodo vaše telo obogatile s koristnimi snovmi.
Recept za slane in sladke bučne palačinke, ki jih lahko hitro pripravite za zajtrk. Zdaj je sezona buč, to pa pomeni bučne jedi, ki bodo vaše telo obogatile z zdravimi snovmi.
Predlagamo, da pripravite celo goro oranžnih frtaljčkov, ki kar kličejo po tem, da jih položite v usta. Potrebovali boste najmanj izdelkov in najmanj časa.
Recept za slane bučne palačinke
Sestavine:
- 0,5 kg buč,
- 30 g moke,
- 1 jajce,
- 1 žlica masla,
- sol po okusu.
Priprava:
- Oprano bučo olupite kože in semen. Naribajte jo na strgalu, najbolje na strani s srednje velikimi luknjami, da se bodo ocvrtki hitreje spekli.
- Bučni masi dodamo jajce in sol. Presejano moko zmešamo z bučno maso. Že sam postopek presejanja moke bo našim ocvrtkom dal bujnost. Testo mora biti homogeno, kot kisla smetana. Če je buča preveč sočna in je testo tekoče, dodajte več moke.
- V ponev vlijte olje in jo postavite na srednjo temperaturo, da se segreje.
- Ko se spodnji del ocvirkov zlato zapeče, jih obrnite na drugo stran in jih prav tako ocvrite. Vsaka stran naj bi trajala približno 3-5 minut na vsaki strani. Če ste bučo naribali na strgalu z velikimi luknjami, bo to trajalo dlje.
- Pripravljene ocvrtke postrezite vroče s kislo smetano.
Sladki bučni ocvrtki na kefirju
Sestavine:
- 400-500 g buč,
- 2 jajci,
- 4 žličke sladkorja,
- 500 ml kefirja,
- soda bikarbona – 1 čajna žlička,
- 300 g moke,
- 3 žlice masla,
- ščepec soli.
Priprava:
- Bučo olupite, odstranite lupino, sredico in semena. Naribajte jo na drobnem strgalu.
- Dodajte jajce, sol, sladkor, dodajte kefir in sodo bikarbono. Vse skupaj premešamo.
- Moko večkrat presejemo. Moko postopoma vmešajte v testo.
- V ponvi segrejte rastlinsko olje in z žlico oblikujte ocvrtke. Na vsaki strani jih cvrite 3-5 minut.
