Soda ali voda: kako pravilno oprati sadje

Fotografija: iz odprtih virov

Soda bikarbona se pogosto predstavlja kot naravni način za čiščenje sadja z vsemi nepotrebnimi snovmi, od onesnaževalcev do pesticidov.

Umivanje sadja, preden ga pojemo ali uporabimo v receptih, je samoumevno, vendar način, kako to počnemo, ni. Ali je dovolj že navadna tekoča voda in ali je soda bikarbona res “ekološka rešitev”, kot trdijo družbeni mediji. Publikacija Martha Stewart je podala odgovor na to vprašanje in izkazalo se je, da je veliko bolj zanimiv kot preprost “da” ali “ne”.

Soda bikarbona se pogosto predstavlja kot naravni način za čiščenje sadja od vsega nepotrebnega, od onesnaževalcev do pesticidov. In v tem je nekaj resnice. Res pomaga zmehčati in “spustiti” umazanijo ali ostanke pesticidov.

Vendar je pomembno, da razumete odtenek: soda bikarbona ni antibakterijsko sredstvo in ne razkužuje izdelkov. Deluje kot zelo blag “detergent”. Če torej nekdo pravi, da soda bikarbona uničuje bakterije, je to mit.

Namakanje v sodi bikarboni

Namakanje jabolk v raztopini sode bikarbone lahko zmanjša vsebnost dveh posebnih pesticidov. Vendar pa kopel s sodo za vse sadje ni dobra zamisel. Obstaja tveganje, ki ga pozna le malo ljudi – toplotni šok.

Če je voda precej toplejša ali hladnejša od sadja, lahko bakterije iz vode skozi mikroskopske pore na lupini vstopijo v notranjost. To pomeni, da je lahko dolgotrajno namakanje celo nevarno.

Kratko namakanje in hitro izpiranje je torej boljše, dolgotrajno namakanje pa ne.

Kako pravilno uporabljati sodo bikarbono

Če želite sadje oprati s sodo bikarbono, to storite pravilno:

  • Pripravite šibko raztopino. 1 žlička sode bikarbone na 1 liter ali celo 3-4 litre vode. To ne sme biti gost pralni koktajl.
  • Sadje potopite v raztopino in ga nežno zdrgnite. Samo nekaj sekund, 5-10 je dovolj.
  • Temeljito sperite pod hladno tekočo vodo. To je ključni korak, saj voda odplakne vse, kar je soda bikarbona “dvignila” s površine.

Ali je soda bikarbona nadomestek za pranje z vodo?

Soda bikarbona se lahko peni in tvori drobne mehurčke, ki skupaj z gibanjem rok pomagajo odstraniti fizične nečistoče. Vendar je hladna tekoča voda sama po sebi precej učinkovita, preizkušena in varna metoda.

Umivanje pod tekočo vodo je zlati standard. Soda je le dodatno orodje, ki se lahko uporablja, vendar ne kot glavna metoda.

Nasveti

  1. Jabolka in hruške. Odlična za izpiranje s sodo, ker imajo gladko lupino in majhno tveganje.
  2. Grozdje. Grozdje je bolje dati v cedilo in ga prestaviti v raztopino sode, nato pa temeljito sprati.
  3. Banane. Lahko jih samo splaknemo z vodo, lupine ne jemo.
  4. Melone in lubenice. Umivanje je obvezno. Pri rezanju se bakterije s površine prebijejo v notranjost. Uporabite lahko sodo bikarbono, vendar brez namakanja, le s hitrim krtačenjem in vodo.
  5. Jagodičevje (jagode, borovnice, maline), najbolj občutljivo. Raztopina sode lahko poškoduje strukturo, jagodičevje se začne napajati in se hitreje pokvari. Tu je pravilo preprosto, hitro sperite pod hladno vodo in to je vse.

Trgovina “izdelki za pranje sadja”

  • Ne razkužujejo, prav tako ne soda bikarbona.
  • Večina jih je tržnih.
  • Niso veliko boljše od navadne vode.

Soda je dobro dodatno orodje za čiščenje nekaterih vrst sadja, zlasti tistih z gladko lupino. Vendar ne uničuje bakterij in ne sme nadomestiti glavne metode. Če ste v dvomih, jih preprosto operite pod hladno tekočo vodo in rahlo zdrgnite z rokami ali krtačko. To je najlažja, najvarnejša in znanstveno dokazana metoda.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Najboljši nasveti in življenjski triki