Fotografija: iz odprtih virov
Znana solata bo postala resnično izvrstna, če ji spremenite preliv.
Solata Mimoza je klasika praznične mize. Klasična različica te solate je z majonezo. Če pa želite pripraviti nekoliko “lažjo” različico solate, lahko preliv spremenite. TSN.ua je pripravil recept za “Mimozo” s prelivom iz kremnega sira kulinarične blogerke @recepti_ira.
Nežen in nemasten preliv iz kremnega sira naredi “Mimozo” lahko, poudari okus tune in naredi plasti bolj zračne.
Recept
Sestavine
za solato
- 3-4 krompirja
- 3 korenja
- 4 jajca
- 2 pločevinki tunine iz konzerve
- 1 velika čebula (čebula ali vijolična čebula)
- zelena čebula (po želji)
za preliv
- kremni sir
- 0,5 žličke gorčice
za mariniranje čebule
- 0,5 žličke soli
- 2 žlici kisa
- 1 žlica sladkorja
- vrela voda
Kuhanje
- Čebulo narežite na tanke polkroglice. Dajte jo v kozarec, prelijte s strmo vrelo vodo s soljo, kisom in sladkorjem. Kozarec zapremo in pustimo stati 30-60 minut.
- Priprava preliva. Smetanovo skuto zmešajte z gorčico. Mešanico stepite z mešalnikom, da postane homogena.
- Kuhan krompir naribajte na drobni rešetki. Oblikujte enakomerno plast in jo premažite s prelivom.
- Na vrh dodajte drobno naribano kuhano korenje. Pokapajte s prelivom.
- Naslednja plast – naribana jajca. Pokapajte s prelivom
- Nato položite tunino iz konzerve. Potresite s sesekljano zeleno čebulo.
- Naslednji sloj je vložena marinirana čebula. Prelijte jo s prelivom.
- Položite plast krompirja in ga premažite z majonezo. Nato položite naribana jajca ali rumenjak.
