Foto: iz odprtih virov
Ta domača različica se izkaže ne le za okusno, temveč tudi za varčno in brez konzervansov in nerazumljivih dodatkov.
Kondenzirano mleko lahko doma pripravite v samo 15 minutah, za to pa ne potrebujete ne posebne opreme ne kulinaričnih izkušenj. Rezultat bo presegel različico iz trgovine. Recept je delil RBC-Ukrajina s sklicevanjem na prispevek v rubriki Konzerviranje in kuhanje.
Recept
Sestavine:
- 200 g mleka
- 200 g sladkorja (ali sladkorja v prahu)
- 20 g masla
Priprava
- Vzemite majhno ponev z visokimi stranicami. To je pomembno, saj se bo masa med kuhanjem aktivno penila. Zmešajte vse sestavine, postavite na majhen ogenj in počakajte, da sirup začne vreti.
- Takoj ko masa zavre, lahko ogenj povečamo. Na tej stopnji pride do intenzivnega izhlapevanja vlage, zaradi česar bodoče kondenzirano mleko pridobi želeno konsistenco. Kuhajte natanko 10 minut, to je dovolj, da se zmes zgosti, vendar se ne zažge. Pena, ki se med kuhanjem aktivno dviguje, je normalna.
- Po izklopu ognja bo masa tekoča, ne skrbite. Ko se ohladi, se postopoma zgosti, po nekaj urah v hladilniku pa postane še gostejša ter dobi znan okus in teksturo. Pripravljeno kondenzirano mleko lahko takoj uporabite pri peki ali ga dodate kavi.
Ta domača različica se izkaže ne le za okusno, temveč tudi za varčno in brez konzervansov in nerazumljivih dodatkov.
