6 dodatkov, zaradi katerih bo boršč veliko bolj okusen: želeli si boste, da bi to vedeli že prej

Foto: iz odprtih virov

Če želite popolnoma poudariti okus boršča, poskusite dodati nekaj sestavin.

Mnogi kuharji opažajo, da se celo boršč, pripravljen po istem receptu, vedno razlikuje. Količina začimb, osnova za juho in celo vrstni red dodajanja sestavin močno vplivajo na okus.

Pri kuhalniku lahko stojite več ur, pa boste nad rezultatom razočarani. Če pa veste, kaj boršču dodati za okus, bo jed postala prava mojstrovina. Poimenovali smo klasične in nestandardne načine za izboljšanje vašega najljubšega recepta.

Kaj dodati boršču, da bo okusnejši

Da bo juha bogata in aromatična, lahko v juho dodate naslednje sestavine.

  • Zaradi prekajenega mesa je hrana tako okusna, da bo vsa družina zahtevala še več.
  • Naribana svinjska mast s česnom – ukrajinska klasika za tiste, ki imajo radi obilno hrano.
  • Pečena rdeča pesa. Poskusite zelenjave ne cvreti, temveč jo popečite v pečici ali na žaru. Okus jedi bo veliko bogatejši.
  • Posušene gobe so primerne za puste boršče, da bodo dišale po gozdu.
  • Sušene slive so nekonvencionalen, a zelo okusen dodatek za prijeten okus po dimljenju.
  • Maslo naredi juho bolj nežno in gostejšo.

Ko boste vedeli, kako izboljšati okus boršča, ne boste več mogli brez teh trikov.

Zakaj se boršču dodaja sladkor

Takšen dodatek poudari okus jedi in pomaga “spoprijateljiti” vse sestavine. Sladkor ublaži kislost paradižnika, poudari sladkost rdeče pese in izboljša celoten okus. To je najlažji način, kako narediti boršč okusnejši. Poleg tega ta izdelek vpliva na privlačen videz jedi, saj jo naredi bolj rdečo.

V dveh primerih se boršču doda sladkor. Prvi ščepec je treba vsipati med postopkom dušenja zelenjave, drugega pa neposredno v lonec nekaj minut pred pripravljenostjo.

Kaj dodati boršču za rdečino

Barva juhe je odvisna predvsem od rdeče pese. Da se bo obarvala v privlačen odtenek, ji med praženjem dodajte žličko kisa (boljši je jabolčni kis) ali limoninega soka. Pod vplivom kisline bo zelenjava postala svetlejša. Drugi način, kako narediti boršč rdeč, je dodajanje sladkorja. V ponev ga vnesemo, ko rdečo peso pražimo 2-3 minute pred izklopom.

Če ni nič pomagalo, poskusite v boršč poseči z žlico paradižnikove mezge in pustite, da se pod pokrovko začinijo. Sčasoma bo juha postala bolj bogata.

Katere začimbe dodati boršču

Klasične začimbe so lovorjev list, črni poper in sol. Mnogi kuharji menijo, da je to dovolj. Za intenzivnejši okus pa pečenki dodajte ščepec zire ali dimljene paprike. Mleti čili pa bo dodal pikantnost. Seveda takšne začimbe za ukrajinski boršč ne ustrezajo tradiciji, vendar nihče ne prepoveduje eksperimentiranja.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Najboljši nasveti in življenjski triki