Caprese solata z nadevanim paradižnikom: zanimiv recept

Fotografija: iz odprtih virov

Klasična italijanska solata je dobila novo, sodobno življenje

Solata Caprese z nadevanim paradižnikom in pestom je lahek, svetel in zelo okusen prigrizek, ki osvoji srce že ob prvem pogledu in ugrizu. Je idealna jed za kosilo, večerjo ali praznično mizo, recept pa je povedal foodbloger Aleksander Ogorodnik.

Recept

Sestavine:

Pesto

  • sončnična semena 40 g
  • orehi 40 g
  • parmezan 60 g
  • listi bazilike 60 g
  • oljčno olje 80-100 g
  • sol
  • poper
  • limonin sok 20 g

Predjed

  • veliki paradižniki
  • mini mocarela ali burrata

Priprava

  1. Oreščke in semena pražite v suhi ponvi, dokler ne postanejo zlati, in pustite, da se ohladijo.
  2. Nato jih skupaj s parmezanom, baziliko, limoninim sokom in oljem zmeljite v mešalniku do gostote goste omake.
  3. Začinite s soljo in poprom ter po potrebi dodajte še malo olja.
  4. Na dnu paradižnikove lupine naredite rez v obliki križa.
  5. Za 30 sekund ga blanširajte v vreli vodi, nato pa paradižnik takoj položite v ledeno vodo.
  6. Odstranite lupino in odrežite dno.
  7. Z majhno žlico ali nožem previdno odstranite pulpo, vendar ne poškodujte sten.
  8. Paradižnike napolnite z mini mocarelo ali burato.
  9. Na krožnik dajte žlico pesta in ga razporedite po površini. Na sredino položite polnjen paradižnik. Po vrhu dodajte še malo soli, popra, lističev bazilike in nekaj kapljic oljčnega olja.

Nasveti

  • Ne pretiravajte s količino omake, da ne bi preglasila mehkobe paradižnika in mocarele.
  • Postrezite takoj po kuhanju, da ohranite svežino sestavin.

Ta solata je prava paša za oči in brbončice.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Najboljši nasveti in življenjski triki