Džem iz mandarin in banan: zimska sladica, ki osvoji že s prvo žlico

Fotografija: iz odprtih virov

Zaradi okusa citrusov in mehke teksture banane je ta recept kot nalašč za družinske zajtrke in praznične mize.

Na vrhuncu zimske sezone gospodinje delijo nova odkritja okusov in letos je mandarinovo-bananina marmelada postala pravi hit. RBC-Ukrajina deli recept za pripravo te poslastice s sklicevanjem na objavo v publikaciji Konserviranje in kuhanje.

Recept

Sestavine

  • 1 kg mandarin,
  • 4-5 banan,
  • 200 ml vode
  • 1 kg sladkorja.

Kljub preprosti sestavi je rezultat presenetljivo okusen: marmelada združuje svežino agrumov in nežno sladkost banan.

Priprava

  1. Sladico pripravite v več fazah. Najprej zavrite gost sladkorni sirup, ki mu dodajte olupljene rezine mandarin. Po petih minutah vrenja zmes odstavite s štedilnika in pustite, da se popolnoma ohladi. Tako sadje ohrani svojo obliko, sirup pa se prepoji s sokom.
  2. Nato marmelado ponovno zavrite in dodajte banane, narezane na kolobarje. Vse sestavine kuhamo še 10-15 minut, dokler se sadje ne zmehča in nastane homogena gosta masa s svetlim okusom citrusov.
  3. Vročo marmelado naložimo v sterilizirane kozarce in jih zapremo s pokrovčki. Odlično jo shranimo v hladnem prostoru, če pa kozarec odpremo prej, tvegamo, da bo sladica izginila še pred čajem. Prav to se je zgodilo mnogim gostiteljicam: ena porcija je šla takoj, zlasti če so v hiši otroci ali vnuki.

To marmelado imenujemo univerzalna sladica – otroci jo pometejo še toplo, odrasli pa jo postrežejo s palačinkami, sladoledom, kašo ali preprosto namažejo na kruh.

Zaradi okusa citrusov in mehke teksture banan je ta recept odličen za družinske zajtrke in praznične mize.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Najboljši nasveti in življenjski triki